SCB-fel riskerar att vilseleda finanspolitiken - News55
Annons
Annons

SCB-fel riskerar att vilseleda finanspolitiken

Uppdaterad: 2019-12-03 15:20

Statistiska centralbyrån (SCB) får efter en revision kritik för brister i myndighetens statistik. Finanspolitiska beslut riskerar att fattas på felaktiga grunder, varnar Riksrevisionen.

Annons
Annons
EkonomiTT

SCB har i konjunkturuppgångar systematiskt underskattat styrkan i svenska offentliga finanser, enligt Riksrevisionen. Även BNP-utfall har underskattats systematiskt i SCB:s preliminära beräkningar i nationalräkenskaperna.

“Systematiska fel i statistiken riskerar att leda till systematiska fel i finanspolitiken”, skriver riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Behöver ta större ansvar

Riksrevisionen skriver samtidigt att SCB behöver ta ett större ansvar för den statistik som inhämtas av andra aktörer. Det handlar bland annat om hur SCB använder beräkningar av statens skatteinkomster som har gjorts av Ekonomistyrningsverket (ESV), enligt projektledaren för Riksrevisionens granskning Tomas Forsfält.

Vi tycker att SCB ska ta ett större ansvar för att utvärdera den statistiken. Man borde följa upp det bättre och se om det går att göra mer träffsäkert, säger han.

Enligt Forsfält finns det ett konjunkturmönster i SCB:s första beräkningar av statens skatteinkomster i nationalräkenskaperna jämfört med de faktiska skatteinkomsterna, som kan konstateras senare. Mönstret är att det i konjunkturuppgångar har flödat in mer skatteinkomster till staten än vad SCB i sina tidigare beräkningar räknat med.

Annons
Annons

I efterhand kan vi se ett mönster och det borde man kunna utnyttja när man gör prognoserna, säger Forsfält.

Jobbar med kvalitetsförbättringar

Helena Kaplan, enhetschef på SCB, beskriver revisorernas granskning som väl genomarbetad.

Jag tycker Riksrevisionen har skrivit en bra rapport. De pekar ju på saker vi kan förbättra, och det tar vi till oss, säger hon.

Vi jobbar ju på SCB med ständiga kvalitetsförbättringar, så det här blir en input i det arbetet, tillägger hon.

Hon konstaterar också att revisorernas slutsats är att även om det finns brister som bör åtgärdas så är nationalräkenskaperna tillräckligt god för att användas som underlag för finanspolitiska beslut.

De felaktigheter i SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU) som uppdagats under hösten, på grund av kvalitetsbrister i underlag som samlats in av en underleverantör, hade inte avslöjats när granskningen gjordes. Men AKU-problemen påverkar inte slutsatserna om nationalräkenskapernas kvalitet, enligt Riksrevisionen.

Rättad: En tidigare version innehöll en missvisande koppling mellan fel i SCB:s arbetsmarknadsstatistik och Riksrevisionens granskning av nationalräkenskaperna.

Senaste nytt

 1. 04:08 23 kidnappade från mexikanskt behandlingshem

  En stor grupp beväpnade män attackerade ett behandlingshem för narkotikaberoende i Guanajuato i c...

 2. 04:10 Man i 40-årsåldern död i husvagnsbrand

  En man i 40-årsåldern har avlidit av de skador han ådrog sig i samband med en husvagnsbrand i Bor...

 3. 03:19 "Darksiders" byter perspektiv

  Strider, pussel och utforskning står fortfarande på programmet i nya “Darksiders genesisR...

 4. 03:08 Fortsatt uppåt i Asien

  Handelsveckans sista dag inleddes i dur på de ledande börserna i Asien.

 5. 02:56 Sexövergrepp "för vanliga" hos Uber

  Taxi- och samåkningsföretaget Uber säger att bolaget tog emot 3 000 rapporter förra året om se...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel SCB-fel riskerar att vilseleda finanspolitiken SCB-fel riskerar att vilseleda finanspolitiken