SVT:s ansvariga utgivare byts ut - News55
Annons
Annons

SVT:s ansvariga utgivare byts ut

Uppdaterad: 2018-09-08 21:40

Eva Landahl byts ut som ansvarig utgivare för SVT:s valvaka efter turerna runt partiledardebatten där SVT tog avstånd från ett uttalande av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson har meddelat att han avböjer all medverkan i SVT under lördag och söndag.

Annons
Annons

I en text på SVT:s hemsida skriver Eva Landahl: “För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för valprogrammen och att inte delta i resten av valbevakningen.” Hon skriver också att det inte är någon lätt fråga och att SVT “diskuterat andra möjliga sätt att göra bemötandet. Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor.”

Hon nämner också att det uppmärksammats att hon “gillat” två SD-kritiska artiklar på Twitter, men skriver att hon först nu blivit medveten om att hon “också kommit åt att gilla dem”.

Bakgrunden är Landahls beslut att direkt efter debatten ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson sade bland annat att det beror på att “de inte är svenskar” och att de inte “passar in i Sverige”. SD krävde en ursäkt för kommentaren, men SVT backade inte.

Åkesson bojkottar

Annons
Annons

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna anklagar också partiet Eva Landahl för att ha klippt bort en del av Åkessons uttalande om invandrare i en artikel på kanalens sajt, vilket är en av anledningarna till att partiet valt att bojkotta söndagens valvaka.

Det var inget självklart beslut. Det ger ju oss ett minskat utrymme och minskade möjligheter för Jimmie att nå ut med våra budskap. Men det var en nödvändig åtgärd att göra när statliga public service sprider fake news och ägnar sig åt valpåverkan som riskerar att missgynna oppositionen innan val, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna, till TT.

SVT är dock fortsatt välkomna att närvara vid Sverigedemokraternas valvaka, men Jimmie Åkesson kommer inte att ställa upp på några intervjuer med kanalen, meddelar Mattias Karlsson.

För andra partimedlemmar är det fritt fram.

Det är framför allt Jimmie som inte kommer att ha någon kontakt med SVT. Hur vi gör med deras valvaka har vi inte bestämt men det är inte uteslutet att någon annan kommer att representera partiet där, säger Mattias Karlsson.

Inte första gången

I ett mejl till TT kommenterar SVT beslutet:

Annons

“Det står SD fritt att fatta beslut om sin medverkan i SVT:s valvaka. Vi beklagar det eftersom det är viktigt för medborgarna att få så god information som möjligt under och efter valet. Och då är det en förutsättning att journalister fritt kan få ställa frågor. Vår valbevakning fortsätter över hela landet”, skriver Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge har meddelat att partiet kommer att anmäla SVT:s agerande till Granskningsnämnden.

Det är inte första gången som SD bojkottar medier. Expressen fick inte närvara vid partiets valvaka inför valet 2014. Partiet har också bojkottat Aftonbladet under en tid när man inte var nöjd med rapporteringen om Jimmie Åkessons sjukskrivning. Och förra året portade SD TV4 från intervjuer med Jimmie Åkesson, sedan en sportjournalist på kanalen i ett twitterinlägg skrivit att Åkesson hade sig själv att skylla för en attack mot hans hem.

Senaste nytt

 1. 19:31 Twitter möblerar om i sin tidslinje

  Mikrobloggen Twitter gör om sin tidslinje. Användarna kan på nytt läsa inlägg i omvänd kronolo...

 2. 19:30 Bekräftat: Då kommer "Downton Abbey"-filmen

  Nästa september får tittarna chans att återse butlern Carson, Lady Mary och de andra från tv-ser...

 3. 19:25 Kaosartade scener när tunnelbanan stannade

  Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusnin...

 4. 19:25 Szyber (KD) tvingas lämna partistyrelsen

  Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) utreds för bedrägeri efter att ha fått ersättning från r...

 5. 19:08 Wernblooms lag slipper Hazard

  Pontus Wernblooms nya grekiska klubb Paok Thessaloniki slipper Chelseas belgiske stjärna Eden Hazar...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel SVT:s ansvariga utgivare byts ut SVT:s ansvariga utgivare byts ut