SD störst och L under spärren - News55
Annons
Annons

SD störst och L under spärren

Sverigedemokraterna ökar mest samtidigt som Kristdemokraterna och Socialdemokraterna är de stora förlorarna i opinionen. Det visar TV4:s sammanvägning av flera väljarbarometrar, gjord av Göteborgs universitet.

Annons
Annons
PolitikTT

Det är första gången som SD går om S och blir största parti i mätningen. Skillnaden är en halv procent, där SD har 24 procent av väljarstödet och S 23,5.

”Det känns såklart inget vidare. Min ambition kommer alltid vara att vi ska vara Sveriges största parti i alla mätningar. Nu har vi två och ett halvt år på oss att återvinna väljarnas förtroende och det enda sättet att göra det är genom att lösa de samhällsproblem som påverkar folk mest”, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en kommentar till TT.

Jämfört med den förra sammanräkningen, som gjordes i november förra året, är KD det parti som minskar mest. Då hade partiet 7,5 procent av rösterna, och nu landar KD på 6,4 procent. I och med det är man i princip tillbaka vid valresultatet 2018, som var 6,3 procent.

S backar näst mest, med en procentenhet, medan C, V och M är de partier som tillsammans med SD går framåt i opinionen. Om resultatet omvandlas till mandat i riksdagen har det som ibland kallas “det konservativa blocket”, alltså M, KD och SD, egen majoritet med 177 mandat. I den omräkningen räknas inte L in eftersom partiet med 3,7 procent hamnar under fyraprocentsspärren.

Annons
Annons

TV4 Väljaropinion är en viktad sammanvägning av mätningar från Demoskop, Inizio, Ipsos, Novus, SCB, Sentio, Sifo, Skop och Yougov. Den görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

Senaste nytt

 1. 21:03 USA stramar åt för statliga kinesiska medier

  Den amerikanska regeringen har beslutat att fem statliga kinesiska medier i fortsättningen ska tvin...

 2. 21:00 Palmeexpert: Överraskande uppgifter

  Sveriges mest uppmärksammade mordgåta kan få en lösning före sommaren, uppger den ansvarige åk...

 3. 20:35 Åklagaren: Åtal kan väckas för Palmemordet

  Åtal för mordet på Olof Palme kan komma att väckas före sommaren – eller också läggs mordut...

 4. 20:35 Isabella Löwengrip säljer sitt livsverk

  Entreprenören och influeraren Isabella Löwengrip säljer sitt skönhetsföretag Löwengrip Beauty...

 5. 20:28 Försvunnet spökskepp bärgat av Dennis

  Övergivet på öppet hav, kapat av pirater – och sedan försvunnet i många månader. Irländska...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel SD störst och L under spärren SD störst och L under spärren