Turister shoppar för miljarder i Sverige - News55
Annons
Annons

Turister shoppar för miljarder i Sverige

Uppdaterad: 2018-11-08 11:00

Den svenska handelns intäkter från shoppande utländska turister hamnade i fjol på 63 miljarder kronor, en ökning med 9 miljarder jämfört med året före, enligt en rapport från branschorganisationen Svensk Handel.

Det är ett viktigt bidrag till AB Sverige, säger Mats Hedenström på Svensk Handel.

Annons
Annons

Förra året spenderade utländska turister 63 miljarder kronor på inköp i svenska butiker. Det motsvarar detaljhandelsomsättningen i 151 av landets 290 kommuner, enligt rapporten. Av den summan hamnade 13,4 miljarder kronor som momsintäkter i statskassan.

Det är en god affär för staten och skapar arbetstillfällen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Ökningen på 9 miljarder kronor är lika stor som den snabbt växande e-handelns tillväxt under samma period. Handeln sker dessutom inte bara i storstäderna, utan ger ett lyft för hela landet. Gränshandeln med Norge och Danmark är en viktig del, men Hedenström nämner även tyskar, amerikaner och engelsmän som köpsugna grupper. Den kinesiska turismen växer också, och även om de är få procentuellt sett står de för en hyfsad del av omsättningen eftersom de handlar mycket.

Populärt resmål

Mats Hedenström pekar ut ett antal faktorer som gör Sverige till ett populärt shoppingland: Den svaga kronan spelar förstås in, men det är även lätt att ta sig hit, lätt att göra sig förstådd och Sverige har ett rykte som tryggt, säkert och välfungerande.

Sverige är ett land man gärna kommer till, och som fler får upp ögonen för. Dessutom har vi ett brett utbud med allt från storstadspuls till vandringar på naturleder i Norrbotten.

Väntas öka

Annons
Annons

De utländska besökarna stod för 9 procent av handeln i fysiska butiker och fram till 2025 kommer den andelen att öka till mellan 11 och 13 procent, enligt Svensk Handels prognoser. Räknar man in de svenska turisternas konsumtion i Sverige hamnar totalomsättningen för shoppingturismen på 95 miljarder, en siffra som har ökat med totalt 10 miljarder.

När det gäller shopping skiljer sig turisterna som kommit hit utifrån avsevärt från oss svenskar när vi turistar i Sverige. Vi lägger över hälften av reskassan på resor, transport och boende. Turisterna som kommer från utlandet lägger nästan lika mycket, 47 procent, på detaljhandeln.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra på ökningen av shoppingturismen och felaktiga jämförelser.

Senaste nytt

 1. 11:13 Bostadsrättsordförande döms för mutbrott

  En tidigare bostadsrättsordförande i Malmö döms till fängelse i ett år och tre månader för a...

 2. 11:12 Bäddat för bråk på kemvapenmöte i Haag

  Det är upplagt för konflikt mellan stormakterna då Organisationen för förbud mot kemiska vapen...

 3. 11:15 Elev döms för utnämning av "Årets fuckgirl"

  Kvinnan utnämndes till “Årets fuckgirl” på en skolbal i Skåne i maj. Och i dag döms...

 4. 11:10 Explosion i hus ägt av Svenska Akademien

  En detonation inträffade i ett bostadshus vid Mariatorget i Stockholm natten mot måndagen. Fastigh...

 5. 11:05 Nedriven kontaktledning stoppar tåg

  En nedriven kontaktledning stoppar tågtrafiken genom Helsingborg. Enligt Trafikverkets prognos ber...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Turister shoppar för miljarder i Sverige Turister shoppar för miljarder i Sverige