Självstyrets representant: Öppna för dialog - News55
Annons
Annons

Självstyrets representant: Öppna för dialog

Uppdaterad: 2019-10-09 21:50

Det kurddominerade självstyret i norra Syrien är öppet för dialog med regimen i Damaskus, enligt styrets Sverigerepresentant. Han säger också att följderna av den turkiska offensiven blir mycket svåra. Turkiets Sverigeambassadör uppmanar de kurdiska styrkorna att genast ge upp.

Annons
Annons
Syrien/TurkietTT
Turkiets Sverigeambassadör Hakki Emre Yunt säger att YPG är en säkerhetsrisk för Turkiet, i en intervju med SR:s Studio Ett.

Turkiets Sverigeambassadör Hakki Emre Yunt säger att YPG är en säkerhetsrisk för Turkiet, i en intervju med SR:s Studio Ett.

Under onsdagseftermiddagen inleddes offensiven mot norra Syrien, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Detta sedan USA dragit tillbaka trupper från området, vilket möjliggör en framryckning.

Det kommer att vara en katastrofal flyktingvåg och väldigt många civila kommer att drabbas, säger Shiyar Ali till TT.

Turkiets uttalade mål är att slå mot de kurdiskledda SDF-styrkorna, vars ledande kraft är den kurdiska YPG-milisen – som Ankara likställer med den terrorstämplade PKK-gerillan.

“Förberett oss”

Enligt Shiyar Ali dånar artillerielden vid gränsen. Han uppger att marktrupper ännu inte satts in.

Men det tror vi kan komma under kvällen.

Senare under kvällen kom också beskedet från det turkiska försvarsdepartementet om att marktrupperna inlett sina framryckningar.

Bedömare anser att SDF inte har en chans militärt mot Turkiet. Men Shiyar Ali säger att även självstyret har erfarna trupper i området och påpekar att Turkiet länge har aviserat att en offensiv är på gång.

Vi har förberett oss och har kapacitet att slå tillbaka.

Likaså har civilförsvaret och sjukvården i området mobiliserats, säger han.

“Öppna för dialog”

Annons
Annons

Shiyar Ali varnar också för att civilbefolkningen kan utsättas för övergrepp, inte minst av de rebellgrupper som stödjer Turkiet.

Rådgivare i administrationen i norra Syrien sade härom dagen att det nu kan bli aktuellt med överläggningar med Ryssland och syriska regimen – något som Damaskus har lockat med.

Den turkiska offensiven är ett folkrättsvidrigt angrepp på ett grannland och alla krafter i landet borde enas för att försvara Syriens gränser, säger även Shiyar Ali.

Vi är öppna för dialog med regimen, och det har vi haft tidigare.

Turkiets Sverigeambassadör Hakki Emre Yunt ser inte förhandlingar med YPG som en möjlig väg framåt. Yunt blev uppkallad till utrikesdepartementet på tisdagen med anledning av hotet om en militär insats. Han träffade då Helen Eduards som är chef för enheten för EU.

“En terrorgrupp”

Yunt säger i en intervju med SR:s Studio Ett att Turkiet ser YPG som en säkerhetsrisk för Turkiet. Den är en terrorgrupp med kontakter med PKK, fortsätter han och anser därför att insatsen är berättigad.

Han tror inte att regionen kommer att destabiliseras.

YPG:s anhängare kan ge upp, lämna området och rädda sina liv. Annars kommer de att möta den turkiska armén – och bli besegrade. Om jag vore dem, skulle jag ge upp. Det är inte speciellt intelligent att strida mot den turkiska armén.

Annons

Ambassadören säger att Turkiet inte bekämpar kurderna, utan en liten grupp. Samtidigt säger han att området inte tillhör kurderna, utan araberna.

På frågan om vad som händer med fängslade anhängare till terrorrörelsen IS, säger Yunt att de ska gripas av den turkiska armén. Om de fängslade är svenska medborgare, så kan de sändas till Sverige om Sverige så begär.

Annars blir de kvar i lägren, säger Yunt.

På frågan om det blir långa och blodiga strider, säger Yunt att striderna får ta så lång tid som behövs, men att de kan vara över “om en månad”.

Senaste nytt

 1. 00:10 Sverige vann Euro Floorball Tour

  Det krävdes ett straffdrama – men till slut blev det svensk seger mot Tjeckien för de svenska in...

 2. 23:44 Tung debut för nye Milan-tränaren

  Det blev ingen omedelbar positiv effekt när Stefano Pioli gjorde sin första match som tränare f...

 3. 23:45 Akelius känner skam över flyktingsituationen

  Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald...

 4. 23:20 Grön våg sköljer över Schweiz

  En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val...

 5. 22:55 Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

  Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta samman...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Självstyrets representant: Öppna för dialog Självstyrets representant: Öppna för dialog