SOK: "Utmaning att få folk att förstå" - News55
Annons
Annons

SOK: “Utmaning att få folk att förstå”

Skidåkare och skidskyttar drar in medaljer och gör reklam för svensk vinteridrott i Pyeongchang.

Samtidigt fortskrider arbetet med få arrangera vinter-OS i Sverige om åtta år.

På regeringens bord hamnar nu en hemställan om ett samarbete och ett underlag kring förstudier i säkerhetsfrågan.

Annons
Annons

En sådan behöver vi ha med oss in i nästa år och en sådan görs av myndigheterna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté.

Tillsammans med Richard Brisius, vd för OS- och Paralympicskampanjen 2026, var han på tisdagen åhörare vid en IOK-regisserad frågestund med utvalda journalister.

Ämnet: Den internationella olympiska kommitténs fortsatta reformarbete för att göra framtida OS betydligt billigare, miljövänligare, mindre byråkratiska och av större bestående värde för värdstäderna.

Kort och gott: Spelen ska formas efter värdstadens förutsättningar, inte utifrån en rigid kravbild från IOK. Bara två städer sökte det vinter-OS Peking arrangerar om fyra år. Det var en skrikande väckarklocka för de olympiska högdjuren.

“Agenda 2020 är verklighet”

Man ska ändra medan man kan, inte när man måste, säger australiern John Coates, tidigare vicepresident och numera IOK-ledamot.

Kvällen innan frågestunden hade Reinebo och Brisius glatt sig åt Sebastian Samuelsson sensationella jaktstartssilver i skidskytte. Nu fick de ett nytt kvitto på att IOK menar allvar med sitt reformarbete, kallat Agenda 2020 – och att det kan öka chanserna till en svensk kandidatur.

Annons
Annons

Det jag tar med mig från det här mötet är att Agenda 2020 är verklighet. Det har nog funnits en stor osäkerhet kring om det är en presentation eller verklighet. Jag är imponerad över i vilken takt man nu går fram och implementerar det, säger Brisius.

Om en slutlig svensk ansökan ska lämnas in krävs en stor politisk uppslutning. Så är inte fallet nu. Samtidigt finns en oro bland skattebetalarna att ett OS blir för kostsamt.

Sprida budskapet

TT: Tror du att det finns en eftersläpning hos folk och politiker, att man är fast i tänkandet hur IOK har agerat tidigare?

Varje politiker som vi pratar med, när de förstår det här så inser de “Wow, är det så här det är nu, då kan vi tro på det.” Jag tycker att den nya normen som presenteras gör att vi kan tro på det, säger Richard Brisius.

TT: Måste ni jobba ännu hårdare för att sprida budskapet att ett reformerat IOK ökar möjligheterna för ett OS i Stockholm?

Det tar tid för oss alla att lära, men politiker förstår snabbare än de flesta. Det är en utmaning för oss att få folk att förstå att det inte kommer att bli några stora byggen, inte belasta skattebetalarna på ett orimligt sätt och det är tack vare det här.

Och det går väldigt snabbt nu, säger Brisius.

Känner stöd

Annons

För mindre än ett år sedan utgick SOK från att det krävdes en mycket kostsam anläggning för bob, rodel och skeleton för söka OS 2026.

När vi satt i maj-juni var det otänkbart att inte bygga ett sliding center för då skulle vi aldrig få OS och Paralympics. Nu säger IOK att bygger ni så får ni det inte. Det är precis tvärtom.

TT: Känner ni när ni rör er här i Pyeongchang att det finns ett internationellt stöd för ett svenskt OS-arrangemang?

Det tycker jag. Vi har, tack vare mångas tidigare fina arbete i Sverige, enormt bra förutsättningar. De mästerskap vi arrangerat tidigare har gett oss hög trovärdighet, säger Brisius.

TT: Vad är viktigast härnäst i ansökningsprocessen?

Nästa nyckelhändelse är att våra olympiska förbund sluter upp kring att vi tar nästa steg, säger Peter Reinebo.

Senaste nytt

 1. 00:55 Ung man skadad i bråk

  En 18-årig man har påträffats skadad efter ett storbråk med tillhyggen i Hässleholm. Polisen la...

 2. 00:27 Misstänks för kontantstöld från jobbet

  En person misstänks ha stulit närmare en miljon kronor i kontanter från sin arbetsgivare i Väste...

 3. 00:19 Mueller: Manafort betalade lobbyister

  Nya anklagelser riktas mot USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Den s...

 4. 00:02 Norén rasade efter mardrömsstarten

  Alex Norén fick inte alls till spelet under den andra rundan av PGA-tourtävlingen i Palm Beach Gar...

 5. 23:41 Ricky Gervais hyllar svenska serien

  Den brittiske komikern och skådespelaren Ricky Gervais hyllar svenska “Innan vi dör”...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel SOK: “Utmaning att få folk att förstå”