Tung asylroll för Ylva Johansson i EU - News55
Annons
Annons

Tung asylroll för Ylva Johansson i EU

Sverige får återigen ta hand om svårhanterade migrations- och inrikesfrågor när Ylva Johansson (S) tar plats i nästa EU-kommission.

Vi behöver både solidaritet och tuffa tag, säger Johansson i Bryssel.

Annons
Annons
EUBryssel, TT:s korrespondent

Den förra arbetsmarknadsministern får i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström (L) hade 2010–14. Tidigare har även Anita Gradin (S) haft liknande uppgifter under sin tid i kommissionen på 1990-talet.

Jag är jätteglad för den här portföljen. Mitt uppdrag blir nu att göra lite av ett omtag kring en rad frågor som kräver lösning, både med ett fungerande asylsystem och ett fungerande Schengen, säger Ylva Johansson på en pressträff.

Jag har fått svåra frågor. Frågor som varit olösta under en längre tid, säger hon.

När vi sedan har tillträtt den 1 november kommer jag att prioritera att träffa alla medlemsländer bilateralt. Inom flera områden har det varit låsningar och för att komma fram behöver vi lösa flera frågor samtidigt.

“Fråga henne!”

Vad hon kan bidra med konkret vill hon än så länge ligga lågt med.

Det får vi återkomma till, men jag blev väldigt hedrad när (tillträdande kommissionsordföranden) Ursula von der Leyen sade ungefär att “vill ni ha något gjort så ska ni fråga Ylva Johansson”, säger den blivande kommissionären.

I arbetsuppgiften ingår flera stora frågor där medlemsländerna grälat flitigt under tidigare år, framför allt om asyl- och migrationspolitiken. Att skapa enighet blir inte lätt.

Annons
Annons

Vi behöver både solidaritet och tuffa tag. Det är viktigt att kriminella inte kan ta sig in i Europa eller ta sig över våra gränser för att begå terroristhandlingar. Men det är också viktigt att Europa upprätthåller en fungerande asylrätt så att människor som flyr från krig och förföljelse faktiskt kan få skydd och få sin sak prövad, säger Ylva Johansson.

Stoppar kontroller?

Som inrikeskommissionär riskerar hon samtidigt att hamna i luven på den svenska regeringen när det gäller de interna gränskontroller som införts som en följd av flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Som minister har jag varit med och beslutat om dem. Nu byter jag roll. Nu blir det min uppgift att få Schengen att fungera väl och jag tror att det hänger nära ihop med att vi också blir bättre på att bekämpa gränsöverskridande grov kriminalitet, förbättra polissamarbete, förhindra terrorism och att säkerställa att vi har ett bra yttre gränsskydd kring EU. Så jag tror att de här frågorna hänger ihop med varandra.

TT: Men du kommer inte att börja med att beordra Sverige att sluta med dem?

Jag återkommer till vad jag ska börja med att göra, säger Ylva Johansson i Bryssel.

“Hedrande”

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) är ändå nöjd och kallar Johanssons uppgift för “hedrande för Sverige”. Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet ser också utnämningen som ett bevis på stort förtroende för svenskan.

Hon får portföljen med de absolut svåraste frågorna. Unionen är mycket oenig kring detta, säger han till TT.

Att det finns en samsyn på migrationsfrågorna mellan Sverige och Tyskland har antagligen spelat in, tror han.

Sverige och Tyskland har gått i bräschen för en annan politik. Man måste betrakta detta som en förtroendefull utnämning, säger Blomgren.

Innan Johanssons arbetsområde är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.

Senaste nytt

 1. 16:55 Politikernas resa granskas efter anmälningar

  Partiledarna Ulf Kristerssons (M), Ebba Busch Thors (KD) och Nyamko Sabuni (L) har rest till Israel...

 2. 16:45 VM-brons till Henna Johansson

  Henna Johansson tog brons i brottnings-VM i Kazakstan. Den 28-åriga svenskan vann finalen i 62-kilo...

 3. 16:40 Tysk storsatsning på miljöåtgärder

  Tysklands regering samlas kring en bred klimatsatsning. Minst 100 miljarder euro – drygt 1 000 mi...

 4. 16:35 Fransson chanslös i VM-finalen: "Besviken"

  Det blev inget nytt VM-guld för Jenny Fransson. Den svenska brottaren var chanslös i finalen mot a...

 5. 16:22 Leonard Cohen släpper postumt album

  Leonard Cohen, som avled för snart tre år sedan, är aktuell med ett sprillans nytt album i höst...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Tung asylroll för Ylva Johansson i EU Tung asylroll för Ylva Johansson i EU