SSU: Förbjud bensin och stäng av kärnkraften - News55
Annons
Annons

SSU: Förbjud bensin och stäng av kärnkraften

Uppdaterad: 2019-08-11 15:07

SSU vill förbjuda nyförsäljning av fossildrivna fordon 2025, förbjuda fossila bränslen 2030 – och stänga av kärnkraften 2040. Men den tuffa klimatpolitiken splittrar förbundet.

Annons
Annons
PolitikTT

SSU-ledningen hade lagt fram en rad klimatförslag för det socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress, som hålls i Karlstad i helgen.

Men ombuden var långt ifrån eniga om de tuffa förslagen. Efter en lång debatt kunde voteringarna komma i gång, runt tre timmar senare än beräknat.

Jag hade väntat mig debatt och uppmanat till det. När vi står inför vår generations allra största fråga måste vi diskutera grundligt, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

Bensinförbud het debattfråga

Sent på lördagseftermiddagen klubbades att nyförsäljningen av fossildrivna fordon bör förbjudas 2025 och att fossila bränslen ska förbjudas 2030.

Kongressen var splittrad – många ombud ville ha senare datum – och beslutet togs efter handuppräckning med svag majoritet.

Det är viktigt att förslag också ska kunna bli verklighet. Då krävs att man kan förena ambitiös målsättning och realistiska möjligheter att ställa om. Årtal och ambitionsnivå blev också de stora diskussionsfrågorna, säger Philip Botström.

När det kom till kollektivtrafiken ville ombuden gå längre än ledningen, som föreslagit sänkta avgifter. Kongressen slog fast att man bör “prioritera att införa avgiftsfri kollektivtrafik”.

Annons
Annons

Om vi ska kunna ställa om samhället, minska utsläppen och göra det på ett klassmedvetet sätt, där vanligt folk är vinnarna och inte de stora förlorarna, då måste vi se till att kollektivtrafiken mer tillgänglig. En rimlig vision är att den ska bli avgiftsfri, säger Philip Botström.

Flygförbud mellan storstäderna

SSU vill också att flyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö ska förbjudas, liksom privatjet. Förbundet vill även se en progressiv flygskatt, som ökar med antalet flygresor.

Satsning på höghastighetståg och en kraftig utbyggnad av förnyelsebara energikällor är andra punkter som klubbades igenom.

SSU satte även som mål att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi 2040, vilket betyder att kärnkraftsverken ska vara avvecklade då.

Rättad: I en tidigare version uppgavs ett felaktigt årtal för när SSU vill att fossildrivna fordon ska vara förbjudna.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel SSU: Förbjud bensin och stäng av kärnkraften SSU: Förbjud bensin och stäng av kärnkraften