Stjärnkocken Anthony Bourdain död - News55
Annons
Annons

Stjärnkocken Anthony Bourdain död

Uppdaterad: 2018-06-08 18:20

Den kände kocken, världsresenären och matjournalisten Anthony Bourdain är död. Han blev 61 år gammal.

Annons
Annons

Dödsfallet bekräftas av tv-kanalen CNN, som Bourdain arbetade för.

Kocken och matjournalisten Jens Linder, som intervjuade Bourdain 2005, anser att den amerikanske kocken spelade en viktig roll för att förändra restaurangbranschens syn på vilken sorts mat som skulle serveras.

Han har helt klart varit viktig för att göra matlagningsbranschen mindre fisförnäm. Han var med och påverkade omsvängningen från snobbism till mer rustik mat även på dyra restauranger, säger Jens Linder till TT.

Död på hotellrummet

Enligt CNN var Bourdain i franska Strasbourg för att spela in ett kommande avsnitt av sitt program “Parts unknown” och han hittades död på sitt hotellrum i morse av sin nära vän, den franske kocken Eric Ripert.

Anthony Bourdain inledde sin kulinariska bana i New York i slutet av 70-talet och han arbetade som allt från diskare till köksmästare i 25 år, bland annat på kända krogen Les Halles. Erfarenheterna samlade han i boken “Kitchen confidential – en kocks bekännelser” från 2000, som blev hans genombrott utanför restaurangköken.

Kritiserade snabbmat

Annons
Annons

Framgångarna ledde till en karriär som matjournalist och Bourdain blev omtyckt för sina personliga matreportage från jordens alla hörn i program som “No reservations” och “The layover”. Det Emmy-prisade “Parts unknown” har sänts på CNN sedan 2013.

Jens Linder säger att Anthony Bourdains program blev som allra bäst när han träffade vanligt folk för att äta och prata om mat. Linder fick själv uppdraget att laga mat åt Bourdain inför deras intervju 2005, något som inledningsvis gjorde honom nervös.

Jag hade läst hans böcker och där var han ju ganska macho, så jag var lite rädd för att han skulle vara stöddig. Men vi fick jättebra kontakt och han var väldigt ödmjuk och lyssnade uppmärksamt. Han verkade inte speciellt intresserad av att promota sig själv utan var mer nyfiken och väldigt kunnig.

Linder hade på känn att Anthony Bourdain ville ha rejäl mat utan krusiduller. Därför föll valet på dillkött, något som gick hem.

Efter att vi var klara med intervjun ville han äta upp resterna.

Bourdain var gift två gånger och han lämnar efter sig en 11-årig dotter. På senare tid hade han ett förhållande med den italienska skådespelaren Asia Argento.

Senaste nytt

 1. 14:02 Trots tullar - HD höjer inte priserna

  Harley-Davidson-försäljare kan andas ut. EU:s motaktion mot USA och president Donald Trump i form...

 2. 14:01 FLASH:Forskare fälls för KI-fusk

  Sju forskare fälls för oredlighet i forskning i samband med Macchiarini-ärendet, skriver Karolins...

 3. 14:00 Sverige mot Vranjes i VM: "Vi är starkast"

  Flera bekanta lag och ett väldigt bekant ansikte. Sverige fick en på pappret bra lottning till her...

 4. 13:54 Rätten: Attack mot synagoga var hatbrott

  Attacken mot synagogan i Göteborg var ett hatbrott. Tre män döms till fängelse av Göteborgs tin...

 5. 13:46 Parterna i Sydsudan möts igen

  Nya försök att blåsa liv i fredsprocessen i Sydsudan gjordes under måndagen då president Salva...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Stjärnkocken Anthony Bourdain död Stjärnkocken Anthony Bourdain död