Flera döda i protester i Colombia - News55
Annons
Annons

Flera döda i protester i Colombia

Uppdaterad: 2019-11-22 19:25

Över en miljon människor uppges ha demonstrerat i Colombia under torsdagen. Protester hölls i flera städer i landet och under natten spred sig ljudet av slag mot kastruller i huvudstaden Bogotá, Cali i sydväst och Medellín i nordväst. Tre människor har mist livet i samband med protesterna.

Annons
Annons
ColombiaTT-Reuters-AFP

Demonstranterna riktar sig mot ekonomiska reformplaner och uttrycker också ett allmänt missnöje med president Iván Duques regering.

Sammanlagt samlades över en miljon människor för att protestera i Colombia under torsdagen, enligt talespersoner från flera organisationer som stödjer proteströrelsen. Från regeringshåll talas det om runt 200 000.

Myndigheterna har bekräftat tre dödsfall som samtliga skedde i den västra delen av landet, i orter inte långt från storstaden Cali, meddelar försvarsminister Carlos Holmes Trujillo.

Två av dem skedde i samband med att säkerhetsstyrkor försökte stoppa demonstranter som ville plundra en galleria i kustorten Buenaventura, säger han, och tillägger att händelseförloppet utreds.

Militär oroar

Arrangörerna kallar torsdagen för en historisk dag och en seger för Colombia. Samtidigt uppmanar de till ett omedelbart möte med presidenten för att diskutera de krav man ställer.

I dag har colombianer talat. Vi hör dem. Samhällsdialog har varit en huvudprincip för den här regeringen och vi behöver fördjupa den med alla sektorer i samhället, svarade Duque, utan att egentligen svara på förfrågan om en direkt dialog.

Annons
Annons

Oroligheter bröt ut på olika håll under torsdagens protester och i flera städer kallades militären in – något som oroar FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Colombia.

Även om merparten av missnöjesyttringarna skedde i fredliga former så uppstod sammandrabbningar ett 100-tal personer på vardera sida, demonstranter och polis, skadades. Åtminstone 100 personer har gripits.

Sten och tårgas

Duque har inför demonstrationerna sagt att man inte skulle tolerera våldsamheter. I Bogotá kastade maskerade demonstranter sten mot polisen som svarade med tårgas. Tårgas sattes även in mot demonstranter som försökte blockera vägar i utkanten av staden.

Flera av stadens största busstationer stängdes helt och hållet, vilket orsakade timslånga fördröjningar i kollektivtrafiken.

Senaste nytt

 1. 06:50 Karlsson och Landeskog målskyttar i NHL

  William Karlsson stod för ett av målen när Vegas besegrade Dallas med 3–2 i NHL-hockeyn. Och Ga...

 2. 06:20 FN: Dödanden, tortyr och sexualvåld i Chile

  FN slår fast att chilenska poliser och soldater gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr...

 3. 06:05 Morales nya bas – några mil från Bolivia

  Bolivias expresident Evo Morales slår sig ner i nordligaste Argentina, helt nära bolivianska grän...

 4. 06:05 Man allvarligt skadad i bråk – tre gripna

  En man i 30-årsåldern skadades allvarligt då han skars eller stacks med ett vasst föremål i Sko...

 5. 05:23 Volontärer tränar på upplåsbar val

  För att kunna hjälpa valar som strandar men har en chans att överleva, övar just nu volontärer...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Flera döda i protester i Colombia Flera döda i protester i Colombia