Storstrejk mot president Moreno - News55
Annons
Annons

Storstrejk mot president Moreno

Demonstranter i Ecuador lamslog delar av landet i en massiv, nationell strejk mot president Lenín Moreno. Ilskan rör främst indragna bränslesubventioner, men är ett direkt hot mot Morenos presidentskap.

Annons
Annons
EcuadorTT-AFP-Reuters

Demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbade samman i huvudstaden Quito och flera andra städer under onsdagen. Kraven är att Morenos regering drar tillbaka de åtstramningar som utlysts, främst då avslutandet av bränslesubventioner. Men det verkliga kravet, som växt under en veckas protester, är att Moreno avgår.

Regeringen har svarat med att utfärda utegångsförbud i strategiska områden under dygnets mörka timmar, vilket inte skrämde demonstranterna. På tisdagen stormade grupper parlamentet, för att sedan drivas ut av kravallpolis sent på kvällen.

Regeringsflytt

Moreno utlyste redan i torsdags undantagstillstånd, som inte har fått demonstranterna att rygga tillbaka. Under tisdagen utfärdade han även utegångsförbud under kvälls- och nattetid i alla områden runt myndighetsbyggnader och andra för styret viktiga platser.

Under onsdagen kom flera tusen demonstranter till huvudstaden för att visa sitt missnöje mot regeringen, enligt en företrädare för ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie. Även fackföreningar och lantarbetarorganisationer deltar i protesterna.

Presidenten har också förflyttat regeringens verksamhet till staden Guayaquil nära Stilla havskusten på grund av protesterna.

Maktkamp

Annons
Annons

Konflikten förvärras av ett politiskt spel som pågår i landet. Moreno anklagar den tidigare presidenten Rafael Correa för att ligga bakom protesterna i ett försök att störta presidenten i en statskupp. Correa påstås också få stöd av Venezuelas kontroversielle ledare Nicolás Maduro.

Latinamerikanska länder som Argentina och Brasilien ser samtidigt Moreno som en politisk frände i kampen mot Venezuelas ledare.

Protesterna i Ecuador med sina 17 miljoner invånare inleddes den 3 oktober, sedan regeringen efter en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) infört flera reformer, allt i syfte att minska Ecuadors underskott och utländska skulder.

Senaste nytt

 1. 00:10 Sverige vann Euro Floorball Tour

  Det krävdes ett straffdrama – men till slut blev det svensk seger mot Tjeckien för de svenska in...

 2. 23:44 Tung debut för nye Milan-tränaren

  Det blev ingen omedelbar positiv effekt när Stefano Pioli gjorde sin första match som tränare f...

 3. 23:45 Akelius känner skam över flyktingsituationen

  Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald...

 4. 23:20 Grön våg sköljer över Schweiz

  En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val...

 5. 22:55 Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

  Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta samman...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Storstrejk mot president Moreno Storstrejk mot president Moreno