Studie: Självutnämnda allvetare vet minst - News55
Annons
Annons

Studie: Självutnämnda allvetare vet minst

De största motståndarna till diverse vetenskapliga ämnen är oftast de som tror sig veta mest, fast de i själva verket vet minst. Ny forskning sätter fingret på de fördomar och missuppfattningar som finns kring saker som genmodifierad mat och genterapi.

Annons
Annons

Trots att det råder vetenskaplig konsensus om att genmodifierade livsmedel (GMO) är säkra och har en stor potential för att förbättra näringsintaget för en stor del av jordens befolkning hyser många människor en aversion mot sådan mat. Inom EU, till exempel, är reglerna stränga och få genmodifierade livsmedel är tillåtna och i Sverige finns nästan ingen sådan mat alls. Detta trots att den anses lika säker och nyttig som konventionella livsmedel.

I ett försök att få veta mer om vad detta motstånd beror på, har kanadensiska och amerikanska forskare frågat 2 000 vuxna amerikaner och européer om hur mycket de tror sig veta om genmodifierade livsmedel. Därefter testades deras faktiska kunskaper med hjälp av ett batteri av sanna eller falska påståenden om vetenskap i allmänhet och genetik i synnerhet.

“Sjukt resultat”

Mer än 90 procent av deltagarna uppgav någon form av motstånd mot genmodifierad mat. Men de som var de starkaste motståndarna till sådan mat skattade sina egna kunskaper betydligt högre än andra, när de i själva verket visste minst, enligt kunskapstesterna.

Annons
Annons

“Extrema synpunkter härstammar ofta från människor som tror sig förstå komplexa ämnen bättre än vad de i själva verket gör”, säger en av artikelförfattarna, Phil Fernbach, professor vid University of Colorado Boulder i USA, i ett pressmeddelande.

En möjlig konsekvens av resultatet, skriver forskarna i Nature Human Behavior där forskningen presenteras, är att de människor som vet minst om viktiga vetenskapliga frågor antagligen kommer att förbli okunniga, eftersom de troligen inte är öppna för andra argument och ny kunskap.

Ett första steg

“För att förändra människors åsikter, måste de till en början lära sig att uppskatta det de inte vet. Utan detta första steg kommer utbildningsinsatser antagligen inte att fungera särskilt bra för att få dem i linje med rådande vetenskaplig konsensus, säger Nicholas Light vid University of Colorado Boulder.

Forskarna undersökte också andra kontroversiella ämnen, som genterapi, med liknande resultat.

Senaste nytt

 1. 14:45 Ludwig Göransson kan få en Oscar

  Svenske kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Oscar för filmmusiken till storfilmen...

 2. 14:45 Svenskt JVM-guld: "Väldigt revanschsugen"

  Frida Karlsson fick nöja sig med en snöplig femteplats på sprinten. Skidlöftet tog rejäl revans...

 3. 14:40 Digitala vårdtjänster utreds av Ivo

  Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen...

 4. 14:34 Migrationsverket går vidare med AFS-tröjor

  När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverke...

 5. 14:33 Uppgifter: Haak på väg till storklubb

  I sommar går den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haaks kontrakt ut med italienska Scandicci ef...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Studie: Självutnämnda allvetare vet minst Studie: Självutnämnda allvetare vet minst