Stycke av Berlinmuren hittat i Sydney - News55
Annons
Annons

Stycke av Berlinmuren hittat i Sydney

Uppdaterad: 2019-11-09 06:25

Lagom till trettioårsfirandet av Berlinmurens fall, har ett rejält stycke av den ökända barriären hittats i ett lager i Sydney i Australien. “Jag trodde inte att det var sant”, säger Sonja Griegoschewski, som har arbetat med att få murbiten till en ny plats, i ett mejl till TT.

Annons
Annons
AustralienTT
Så här ser den aktuella murbiten ut

Så här ser den aktuella murbiten ut

Minst tre större sektioner av Berlinmuren transporterades efter dess fall till Australien. En hamnade i huvudstaden Canberra, en i ett privat hem i Sydney och den tredje visste ingen riktigt var den tog vägen.

Fram till nu. Den tredje biten, omkring fyra meter hög och tre ton tung, hade blivit stående i ett lager tillhörande ett förpackningsbolag. Muren hade enligt företaget placerats där av en man som hyrde ett utrymme. När han flyttade ut lämnade han kvar den.

Inlägg på Reddit

Eftersom den inte stod i vägen föll den i glömska. Ingen av de anställda brydde sig nämnvärt om betongblocket, tills en person kände igen det.

Han vände sig om och sade plötsligt: “Jag har velat fråga det här. Varför har ni en bit av Berlinmuren i ert lager”, berättar Raymond Chim, som arbetar på företaget, till The Sydney Morning Herald.

På nätforumet Reddit lade en kollega ut en bild på murbiten, och försökte få någon att hämta den, exempelvis något museum. “Behöver ett hem för Berlinmuren”, var rubriken på inlägget.

Flyttas till park

Via omvägar fick Sonja Griegoschewski, Australienchef vid Goethe-institutet, som bland annat ordnar kurser i tyska, höra talas om murbiten.

Annons
Annons

Och efter många turer står det nu klart att den inom kort flyttas till en park i stadsdelen Woollahra, alldeles utanför institutets lokaler, där intresserade ska kunna beskåda den.

“Först tänkte jag: Det här är för bra för att vara sant. Är den autentisk? Hur kom den till Australien. Jag är född i Västberlin och växte upp med muren. Alla trodde att den skulle stå kvar för alltid. Det är sådan glädje att se den borta och att ha ett monument kvar utanför mitt kontorsfönster i Sydney 30 år senare”, skriver hon i ett mejl.

Senaste nytt

 1. 01:10 Hundratusentals protesterade i Colombia

  Hundratusentals colombianer protesterade på gatorna under torsdagen dels mot påstådda ekonomiska...

 2. 00:30 Svensk ungdom så in i Norden sämst på motion

  Svenska barn och ungdomar rör på sig minst i hela Norden. Här får åtta av tio i den gruppen f...

 3. 00:05 Hund kom tillbaka med människohuvud i käften

  En hund i sydvästra Frankrike smet från sin ägare under en promenad – och kom tillbaka med ett...

 4. 23:45 Försvarsmakten kallas in i sök efter sexåring

  En stor sökinsats efter en försvunnen sexårig pojke har pågått i Färjestaden på Öland sedan...

 5. 23:11 Augustinsson skadefri – kan spela i helgen

  Efter tre månaders skadefrånvaro är Ludwig Augustinsson återigen redo för spel.

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Stycke av Berlinmuren hittat i Sydney Stycke av Berlinmuren hittat i Sydney