Svärmodern – "en knepig relation" - News55
Annons
Annons

Svärmodern – “en knepig relation”

Sin svärmor är ingen man väljer, lika lite som man bestämmer sig för att bli en, konstaterar Moa Herngren. Hon både har och är en själv. I sin nya roman skildrar hon en svärmor som egentligen bara vill väl.

Annons
Annons
LitteraturTT

Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter, konstaterar Moa Herngren. För hur ska man annars förklara Åsa, kommunikationskonsult och huvudperson i hennes nya roman “Svärmodern”. Gränslös är bara förnamnet. Av misstag lyckas Åsa få reda på att sonen och hans tjej väntar barn innan de ens bestämt sig för att behålla det.

Trots att hon är medveten om sitt misstag kan hon inte ens bevara hemligheten för sig själv. I sin entusiasm och välvilja gör hon det ena övertrampet efter det andra.

Jag ville försöka förstå en sådan här typ av svärmor, vad är det för mekanismer som driver? I stället för att bara avfärda henne som dum i huvudet, säger Moa Herngren.

Jobbigt ord

“Min svärmor är en psykopat”, “svärmodern från helvetet” och så vidare. Under arbetet med boken har Moa Herngren stött på många kategoriska och hårda omdömen från människor när de talat om sina partners mödrar. Bara själva ordet, “svärmor”, inbegriper jobbigheter. Man borde hitta på ett nytt, konstaterar Moa Herngren. Inte heller “svärdotter” förstås i första hand ur ett hundraprocentigt kärleksfullt perspektiv.

Min erfarenhet är ju att det finns väldigt mycket positivt i detta, även om jag skildrat baksidorna, vilket förstås är mer intressant att utforska som författare.

Annons
Annons

Svärmorsrollen kan vara svår bland annat eftersom den inbegriper nära samexistens med människor som man inte väljer själv, konstaterar Moa Herngren.

Det bäddar för bråk, i synnerhet om man går några generationer tillbaka när det var mer könstereotypt i familjerna.

Jag hörde senaste häromdagen en tjej berätta om hur hennes svärmor hade synpunkter på hur de tog hand om sin bebis. Men jag har ju också många exempel på jobbiga svärfäder som ska tuppa sig.

Säsong fyra

Ytterst var det den omvälvande upplevelsen av att själv bli farmor som fick Moa Herngren att reflektera över svärmorsrollen. Samtidigt har just familjerelationer blivit hennes specialitet: Just nu skriver hon manus till en fjärde säsong av tv-serien “Bonusfamiljen” som ska spelas in i höst. Även där handlar det om ofrivilliga relationer som man får på köpet, genom kärlek.

Det är en oändlig källa att ösa ur. Även svärfar är ett intressant kapitel.

Senaste nytt

 1. 06:16 USA:s ursprungsfolk räds förlust av språk

  Familjer lever tätt tillsammans och på många platser saknas rinnande vatten. I områden där stor...

 2. 06:10 Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

  Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU...

 3. 06:10 Räknar med stort boprisfall

  De “gyllene åren” är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot...

 4. 06:06 Ardern lät sig inte skakas av skalv

  Ett jordskalv med magnituden 5,8 skakade Nya Zeelands nordö under måndagen.

 5. 06:00 Fläskkvartetten tillbaka med ny ep

  Fläskkvartetten är tillbaka, nu som en trio, med ep:n “Unepidemic sound pt 1” som sl...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Svärmodern – “en knepig relation” Svärmodern – “en knepig relation”