Skepsis i Sverige kring minimilön i EU - News55
Annons
Annons

Skepsis i Sverige kring minimilön i EU

Uppdaterad: 2020-01-14 17:35

Ingen fara för den nordiska modellen, lovar EU-kommissionen. Den svenska oron är ändå stor när gemensamma regler för minimilöner nu börjar ta form.

Annons
Annons
EUBryssel, TT:s korrespondent

Steg nummer ett från EU-kommissionen togs på tisdagen med igångsättandet av en första “konsultation” med arbetsmarknadens parter.

Processen går sedan vidare med olika former av diskussioner innan ett färdigt förslag läggs fram, troligen först i sommar eller början av hösten.

Lagstadgade minimilöner finns redan i merparten av EU:s medlemsländer, men enligt olika principer och med stora skillnader sinsemellan.

EU-kommissionen vill nu få till likartade regler överallt.

Vi kan inte lägga fram ett förslag som sätter löner. Vi kommer inte att sätta en gemensam minimilön. Vad vi föreslår i stället är ett ramverk som gör att medlemsstaterna själva kan sätta minimilöner, så att det finns större transparens och fler sociala och ekonomiska kriterier, säger arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit på en presskonferens i Strasbourg.

Behöver inte ändra?

I Sverige och övriga Norden finns dock inga lagstadgade minimilöner. Både fackförbund och näringsliv har dessutom varnat för EU-planerna och ser dem som ett hot mot den “svenska modellen” där lönesättningen sker efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Fast det systemet ska man inte rucka på, bedyrar Schmit.

Annons
Annons

Jag har åkt till Danmark och jag har åkt till Sverige och jag har varit väldigt tydlig. De här länderna kommer absolut att kunna ha kvar sina kollektivavtalssystem. De behöver inte införa några minimilöner, lovar luxemburgaren i Strasbourg.

“Byxorna nere”

Den svenska skepsisen är emellertid fortsatt stor.

Jag litar ju på Nicholas Schmits intentioner att han inte vill äventyra de nordiska arbetsmarknadsmodellerna, men så länge som det verkar att man vill presentera ett direktiv så har vi ett problem. Då finns det anledning till oro, säger svenska EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S).

Även kollegan Tomas Tobé (M) tillhör tvivlarna och oroar sig för att eventuella nordiska undantag inte kommer att hålla i en eventuell framtida domstolsbehandling. Han anklagar den svenska regeringen för att ha krattat manegen för förslaget, via toppmötet om sociala frågor i Göteborg hösten 2017.

Nu står man med byxorna neddragna och ser hur lagstiftning kommer på europeisk nivå, trots att man har lovat att så inte skulle ske, säger Tobé i Strasbourg.

Senaste nytt

 1. 21:23 Åklagaren: Weinstein är en våldtäktsman

  Upprepade våldtäkter, sexuella övergrepp och tomma löften om jobb – under onsdagen riktade åk...

 2. 21:20 Kina stänger trafik från virusdrabbad stad

  Invånarna i Wuhan uppmanas stanna kvar i mångmiljonstaden där coronaviruset härjar, rapporterar...

 3. 21:00 Demokraternas dag i riksrätt mot Trump

  Reglerna är satta, rättegången har börjat. Demokraten Adam Schiff, åklagare i riksrättsrätteg...

 4. 20:51 Man ögonskadad vid historisk dramatisering

  En man i 60-årsåldern har förlorat synen på ett öga efter att ha blivit skadad under repetition...

 5. 20:48 Företagarna upprörda över M och KD:s kohandel

  Företagarna är upprörda över att Moderater och Kristdemokrater går emot sin egen politik i syft...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Skepsis i Sverige kring minimilön i EU Skepsis i Sverige kring minimilön i EU