Inget litteraturpris i år - delas ut 2019 - News55
Annons
Annons

Inget litteraturpris i år – delas ut 2019

Uppdaterad: 2018-05-04 15:35

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år – utdelningen av 2018 års pris skjuts upp till 2019.

Det historiska beslutet motiveras med att Svenska Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns “ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”.

Annons
Annons

Scenskiftet var dramatiskt.

På torsdagskvällen lämnade leende akademiledamöter Börshuset i Stockholm med löften om “goda nyheter”. På fredagsmorgonen kom beskedet om att det 2018 inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur. Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson motiverar beslutet för TT:

I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger han.

Intensiva diskussioner

Turerna har varit många och diskussionerna intensiva, konstaterar han, men under torsdagens möte i Börshuset var de tio kvarvarande ledamöterna i Akademien eniga om beslutet att skjuta upp Nobelprisutdelningen till nästa år.

Vi har kommit fram till att förtroendet för Svenska Akademien är så pass lågt i omvärlden, det är det avgörande skälet till att vi nu avstår från att dela ut priset, säger Anders Olsson och fortsätter:

Däremot planerar vi faktiskt att dela ut det nästa år och då blir det ett dubbelt pris, förhoppningsvis. Det här har gjorts tidigare i det litterära Nobelprisets historia, det har gjorts fem gånger tidigare när det har dubblerats på det här sättet, så det är inte en unik företeelse.

Annons
Annons

Vid sju tidigare tillfällen har Svenska Akademien valt att inte dela ut priset. Fem av dessa gånger har priset skjutits upp och delats ut nästkommande år tillsammans med det årets pris. Men aldrig tidigare har beslutet fattats av en sådan anledning som i år. Skandalen kring den så kallade kulturprofilen har skapat en så djup spricka i den ärevördiga institutionen att sammanlagt sex ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Två pris delas ut nästa år

De senaste veckorna har det debatterats flitigt om huruvida Akademien kommer att dela ut årets pris. Flera ledamöter har uttryckt sig optimistiskt och sagt att de inte ser någon anledning till att priset inte skulle kunna delas ut.

Anders Olsson framhåller att Akademien rent logistiskt hade kunnat dela ut priset även i år.

Vi hade den kapaciteten och har den kapaciteten i Akademien. Vi har kommit väldigt långt i vårt prisarbete, precis lika långt som vi brukar göra så här års, nästan framme alltså vid korta listan som vi ska ha klar före sommaren. Anledningen är just det bristande förtroendet i omvärlden och det måste man ha respekt för. Men vi kommer att fortsätta prisarbetet precis som vanligt, skillnaden är att vi delar ut 2018 års pris 2019 i stället, säger Anders Olsson.

TT: Hur återställer man allmänhetens förtroende för en såpass svårt sargad akademi?

Annons

Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situationen. Vi har bara tio ledamöter just nu och nu måste vi sätta i gång verkligen att välja in nya ledamöter och visa allmänheten att vi menar allvar. Och det kommer vi att göra. Vi har redan satt i gång ett stort arbete med att förnya Svenska Akademien, organisationen ska förnyas på en rad olika sätt. Vi ska ta in juridisk kompetens, vi ska bli, helt enkelt, bättre på det vi gör. Och så ska vi välja in nya ledamöter, ganska snabbt måste det bli för att visa att vi har kraften att dela ut ett Nobelpris.

TT: Kritiker hävdar att Svenska Akademien för alltid kommer att vara befläckad av krisen och att alla kommande priser kommer att betraktas med misstänksamhet. Hur ser du på den kritiken?

Det där tror jag inte på. Vi ska gå stärkta ur den här krisen, säger Anders Olsson.

“Påverkat negativt”

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten välkomnar Svenska Akademiens besked.

Det är ett klokt beslut. Dels sänder de en tydlig signal om att de har förstått allvaret i situationen och sedan skapar det utrymme för dem att koncentrera sig på att återställa förtroendet för Akademien.

Annons

Nobelstiftelsen är ytterst ansvarig för att intentionerna i Alfred Nobels testamente uppfylls. Lars Heikensten konstaterar att man därför de senaste veckorna har fört en löpande dialog med Svenska Akademien. I en del medier har det framställts som att det är stiftelsens påtryckningar som har lett fram till beslutet att skjuta upp litteraturprisutdelningen.

Vi har pratat om saken och det kan hända att någon har uppfattat det som påtryckningar. Men i grunden har jag som har varit rejält inblandad i detta bilden av att vi gemensamt har landat i detta, säger Lars Heikensten.

TT: Hur har krisen påverkat Nobelprisens anseende?

Även om Svenska Akademien och den övriga Nobelverksamheten hålls isär väldigt väl i Sverige så förhåller det sig inte så internationellt. Just nu ser det inte bra ut, men jag tror att Akademien genom att ta itu med sina problem kan vända det här. Det har jag gott hopp om. Jag tror att dagens beslut värnar Nobelprisets anseende på lång sikt.

Senaste nytt

 1. 23:20 Luleås OS-medaljör slutar - 27 år gammal

  Luleås schweiziska forward Anja Stiefel avslutar ishockeykarriären, 27 år gammal, skriver SVT och...

 2. 23:14 Olsen på bänken när Johansson blev FCK-hjälte

  Sveriges tilltänkta VM-målvakt Robin Olsen var återigen tillbaka på FC Köpenhamns avbytarbänk...

 3. 23:11 Gunde Svan fick lämna "Let's dance"

  Efter rytmisk fusion och känsloladdad fridans blev det klart. Finalisterna i “Let’s dan...

 4. 23:05 FBI varnar för hackade routrar

  USA:s federala polis FBI bekräftar nu att intrång gjorts i hundratusentals routrar av ryska hackar...

 5. 23:05 Kongo bättre rustat mot ebola än Västafrika

  Död och frukan är åter på dagordningen när ebola breder ut sig i Kongo-Kinshasa. Men myndighets...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Inget litteraturpris i år – delas ut 2019 Inget litteraturpris i år – delas ut 2019