Spännande spår i tand från utdöd noshörning - News55
Annons
Annons

Spännande spår i tand från utdöd noshörning

Uppdaterad: 2019-09-12 03:40

En 1,7 miljoner år gammal tand från en utdöd art av noshörningar ger forskarna en skymt av djurets arvsmassa.

Annons
Annons
VetenskapTT

Att få fram arvsmassa från utdöda djur är en het dröm för många forskare. Men arvsmassans dna-molekyler är ömtåliga och bryts ned efter ett par hundratusen år. En annan möjlighet är då att söka efter protein, som ger ett slags spegelbild av arvsmassan. Hittills har det visat sig möjligt att hitta protein i vävnad som är drygt en miljon år gammal.

Men nu har en internationell forskargrupp – med svenska deltagare – gått ännu längre och lyckats analysera protein i emaljen från en 1,7 miljoner år gammal noshörningstand. Metoden banar väg för nya genombrott när det gäller att studera släktskap mellan levande och utdöda djur och evolutionens gång långt tillbaka i tiden.

 Det är ett väldigt lovande område, och det här är naturligtvis inte gränsen när det gäller hur gammal emalj som går att analysera. Det är ju kroppens hårdaste vävnad, som mycket stabilt bevaras under lång tid, säger Lars Werdelin, professor i paleobiologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Han är själv inte delaktig i den nya studien, som publiceras i Nature, men är kollega till några av de inblandade forskarna.

Bekräftade tidigare undersökning

Annons
Annons

Tanden som forskarna studerade har hittats vid en utgrävning i Georgien och kommer från en noshörning av släktetStephanorhinus. Genom att undersöka emaljen med masspektrometri kunde forskarna analysera sex olika protein, som visade på ett släktskap med bland annat ullhårig noshörning.

Resultatet stämmer överens med en tidigare undersökning av tandens utseende, en så kallad morfologisk undersökning, vilket enligt Lars Werdelin visar att emaljundersökningen är pålitlig.

Och det som gör den här metoden så attraktiv är att den inte är beroende av djurets levnadssätt. Tandens utseende påverkas ju inte bara av släktskap, utan även av hur djuret har levt. Proteinsekvenserna påverkas däremot bara av släktskap, säger Lars Werdelin.

Ger kunskap om dagens miljö

Ett mål med att studera släktskap hos utdöda djur är enligt Lars Werdelin att få ökad kunskap kring vår nuvarande miljö:

Genom att skaffa kunskap om hur ekosystemen fungerade förr i tiden och vilken typ av djur som levde där blir det möjligt att bättre förstå varför dagens ekosystem ser ut som de gör.

Senaste nytt

 1. 06:41 Zlatan ledde Galaxy till ny seger

  Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av målen och bäddade för det andra när hans Los Angeles Galaxy bes...

 2. 06:23 Klimatmålen långt bort – men inom räckhåll

  Världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka, trots att de måste börja minska snarast...

 3. 06:22 Teslas minsting bästsäljare i Nederländerna

  Teslas lilla Model 3 har erövrat försäljningstronen i ett andra europeiskt land. Efter att tidiga...

 4. 06:14 Hongkong förbereder sig på fler protester

  Oroligheter i Hongkong har fortsatt in på söndagsdygnet. Polisen använde tårgas för att skingra...

 5. 05:47 Sverige klimatsatsar mer via FN

  Sverige kommer att skruva upp sitt bidrag till FN:s gröna klimatfond till åtta miljarder kronor pe...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Spännande spår i tand från utdöd noshörning Spännande spår i tand från utdöd noshörning