Tarmbakterier i importerade räkor - News55
Annons
Annons

Tarmbakterier i importerade räkor

Tillagade räkor som importerats från Asien innehåller tarmbakterier, visar en dansk undersökning. Fyndet pekar på brister i hanteringen enligt experterna.

Det kan medföra en risk även om det är svårt att säga hur stor den risken är i praktiken, säger Mats Lindblad på Livsmedelverket.

Annons
Annons
LivsmedelTT

Prover har tagits på värmebehandlade räkor som i princip bör vara klara att äta. Enligt en rapport från de danska motsvarigheterna till svenska Livsmedelverket och Smittskyddsinstitutet var 75 procent av de undersökta tillagade räkorna förorenade av tarmbakterier, till exempel enterokocker och E.coli-bakterier.

Danska myndigheter går nu vidare för att se hur höga nivåerna av bakterier är för att kunna ta ställning till om några produkter ska återkallas, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Indikerar risker

Att dessa bakterier finns i räkorna innebär inte per automatik att den som äter dem blir sjuk, förklarar Birgitte Helwigh från danska Fødevareinstituttet.

När man hittar den här typen av bakterier är det risk för att andra sjukdomsframkallande bakterier också kan finnas i produkten, som till exempel salmonella, säger hon till Ritzau.

Förekomsten av bakterierna kan bero på att räkorna inte upphettats tillräckligt, eller att bakterierna tillkommit i fortsatt hantering och paketering, förklarar hon.

I Sverige har ingen liknande undersökning gjorts på importerade räkor.

Det är intressant att se resultatet från den danska undersökningen. Vi lär ju ha samma produkter som kommer till Sverige som till Danmark, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till TT.

Avråder inte

Annons
Annons

Harmlösa tarmbakterier hittas inte sällan i till exempel grönsaker som odlats utomhus. Därför är rådet att skölja noga.

När det handlar om sådant som är värmebehandlat ska det normalt inte finnas sådana bakterier, säger Mats Lindblad och tillägger att de danska rönen pekar på att allt inte gått rätt till i hanteringen.

Han tycker ändå inte att det finns skäl att avråda svenska konsumenter från att äta till exempel kokta asiatiska jätteräkor från butikerna.

Självfallet måste ju företagen som producerar dem ha koll på sin produktion så att det inte blir problem. Det går ju inte att utesluta, men jag tycker inte att man ska vara rädd för att äta dem.

Senaste nytt

 1. 00:10 Sverige vann Euro Floorball Tour

  Det krävdes ett straffdrama – men till slut blev det svensk seger mot Tjeckien för de svenska in...

 2. 23:44 Tung debut för nye Milan-tränaren

  Det blev ingen omedelbar positiv effekt när Stefano Pioli gjorde sin första match som tränare f...

 3. 23:45 Akelius känner skam över flyktingsituationen

  Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald...

 4. 23:20 Grön våg sköljer över Schweiz

  En grön våg av miljömedvetenhet verkar ha sköljt in över Schweiz vid söndagens nationella val...

 5. 22:55 Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

  Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta samman...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Tarmbakterier i importerade räkor Tarmbakterier i importerade räkor