Vän till gärningsman i Paris gripen - News55
Annons
Annons

Vän till gärningsman i Paris gripen

Uppdaterad: 2018-05-13 20:25

Gärningsmannen bakom den dödliga knivattacken i Paris var född i Tjetjenien och fanns på myndigheternas lista över misstänkta extremister, enligt källor med insyn i utredningen.

En vän till gärningsmannen har gripits i Strasbourg.

Annons
Annons

Förövaren dödade en människa och skadade ytterligare fyra, varav två allvarligt, innan han själv sköts ihjäl av polis.

Mannen var fransk medborgare och född 1997 i Tjetjenien, enligt källorna. Han uppges ha växt upp tillsammans med sin familj i Strasbourg i östra Frankrike. Dagen efter dådet greps en bekant till gärningsmannen i Strasbourg. Polisen förde enligt AFP-personal på plats ut en man i handfängsel och som bar en t-tröja med texten “Groznyj” (Tjetjeniens huvudstad) på framsidan och med en bild av en automatkarbin på baksidan.

En källa uppger att den gripne var den “individ som var närmast” gärningsmannen. Polisen beslagtog en dator hos den gripne. Även den personen uppges enligt flera medier vara född 1997.

Gärningsmannen var tidigare ostraffad – men ska ha funnits i den så kallade “S-akten”, ett register över människor som misstänks ha radikaliserats och som kan utgöra en säkerhetsrisk. Enligt en av källorna förhördes han i fjol med anledning av sin bekantskap med en man som varit i kontakt med en person som rest till Syrien.

Föräldrar i förhör

Annons
Annons

Ryska medier rapporterar att Rysslands ambassad i Paris har bett franska myndigheter om mer information om gärningsmannen, vars föräldrar har tagits in till förhör i Paris. Ryssland har haft problem med att hundratals tjetjener anslutit sig till extremistiska grupper i framför allt Mellanöstern och Nordafrika under de senaste åren.

Tjetjeniens omstridde ledare Ramzan Kadyrov betonar att mannen i första hand präglats i Frankrike.

“Han må ha varit född i Tjetjenien, men han växte upp och fick sin personlighet, sina åsikter och övertygelser i det franska samhället”, skriver Kadyrov i ett inlägg på meddelandetjänsten Telegram.

Ropade “Allahu akbar”

Mannen ropade “Allahu akbar” i samband med dådet, enligt åklagare som hänvisar till vittnesmål. Motivet är inte klarlagt, uppger fransk polis, men en utredning om terrorbrott har inletts.

Mannen var en “IS-soldat”, hävdar terrorrörelsens propagandaorgan Amaq, enligt den amerikanska organisationen Site som bevakar islamistiska gruppers webbtrafik.

Attacken ägde rum centralt i Paris på lördagskvällen i ett område fullt av barer och restauranger. Området ligger mellan två stora turistattraktioner, det gamla operahuset och konstmuseet Louvren.

Annons

Det första larmsamtalet kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsmannen ihjälskjuten, enligt premiärminister Édouard Philippe.

Gärningsmannen ska ha sprungit mot polispatrullerna och ropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier.

Polisen hyllas

Inrikesministern Gérard Collomb hyllar i ett twitterinlägg polisens snabba agerande.

President Emmanuel Macron säger att “Frankrike återigen betalar ett blodigt pris” och att landet inte kommer att “backa en tum för frihetens fiender”. Även han hyllar polisen för att ha stoppat mannen.

Ett stort område spärrades av efter dådet. Chockade turister och Parisbor frågade sig vad som hänt.

Jag satt på uteserveringen till ett kafé och hörde tre-fyra skott. Det gick väldigt fort, säger 47-åriga Gloria och fortsätter:

Sedan kom bartendern ut och sade åt oss att gå in fort. Efteråt gick jag ut för att se vad som hände och såg en man ligga på marken.

De senaste tre åren har över 240 människor dödats i Frankrike i en rad islamistiska terrordåd.

Senaste nytt

 1. 00:15 Weinstein åtalas för sexbrott

  Harvey Weinstein, tidigare en av Hollywoods mäktigaste personer, kommer att åtalas för sexbrott m...

 2. 23:20 Luleås OS-medaljör slutar - 27 år gammal

  Luleås schweiziska forward Anja Stiefel avslutar ishockeykarriären, 27 år gammal, skriver SVT och...

 3. 23:14 Olsen på bänken när Johansson blev FCK-hjälte

  Sveriges tilltänkta VM-målvakt Robin Olsen var återigen tillbaka på FC Köpenhamns avbytarbänk...

 4. 23:11 Gunde Svan fick lämna "Let's dance"

  Efter rytmisk fusion och känsloladdad fridans blev det klart. Finalisterna i “Let’s dan...

 5. 23:05 FBI varnar för hackade routrar

  USA:s federala polis FBI bekräftar nu att intrång gjorts i hundratusentals routrar av ryska hackar...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vän till gärningsman i Paris gripen Vän till gärningsman i Paris gripen