LO-basen drar paralleller till Gula västarna - News55
Annons
Annons

LO-basen drar paralleller till Gula västarna

Uppdaterad: 2019-01-12 19:00

LO varnar för att framtida avtalsrörelser kan bli stökiga efter partiernas överenskommelse om att utreda förändringar i arbetsrätten.

Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar de kommande skattesänkningarna och drar paralleller till Gula västarnas protester i Frankrike.

Annons
Annons

Om man fortsätter att öka klyftorna i Sverige finns det ingenting som säger att inte vi också skulle få fler sociala motsättningar i Sverige på lång sikt, det är bara att titta på vad som har hänt i Frankrike under hösten med väldig folklig vrede, säger Thorwaldsson.

TT: Kan LO komma att sätta in stridsåtgärder?

Ja, så är det. LO kommer alltid att se till sina medlemmars trygghet, och sina medlemmars löneutveckling först och främst. Vi kommer inte sitta stilla och säga att det är okej att bara de som är rika och med goda inkomster kommer att få det bättre, säger han.

Jag ska inte på något sätt hota med strejk, det är inte alls mitt syfte, men det kan bli stökigare i avtalsrörelsen med en sådan här skev fördelningspolitik.

“Risk för obalans”

Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till att fackförbunden och arbetsgivarna uppmanas att komma överens om förändringar i arbetsrätten, samtidigt som frågan ska utredas parallellt, eftersom det finns en risk för att parterna kommer att snegla på utredarens förslag.

Då kan det bli en obalans i att försöka få till ett schyst avtal som gynnar alla. Där tror jag att de kanske underskattar problemet med överenskommelsen, säger han.

“Positivt att SD hålls utanför”

Annons
Annons

Karl-Petter Thorwaldsson lyfter dock fram flera fördelar med uppgörelsen – som satsningar på kommuner och landsting, infrastruktur och bostäder. Han är också positiv till att Sverige inte får en M-KD-regering med stöd av SD.

Jag tror att det kan väcka väldigt stor uppmärksamhet i omvärlden att i Sverige valde vi trots allt att inte ge dem inflytande över regeringspolitiken. I många länder, i hela Norden, i många länder i Europa har de borgerliga accepterat främlingsfientliga partier. Det i sin tur gör att vi får en alltmer extrem politik i de länderna där de främlingsfientliga är med.

“Ett slag i ansiktet”

Byggnads, som är ett av LO:s medlemsförbund, skriver i ett pressmeddelande att uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse, och att förbundet inte kommer att sitta still i båten.

“Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel”, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och fortsätter:

“Det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten”.

Senaste nytt

 1. 12:15 Kamp om presidentmakt i krisande Venezuela

  Venezuelas Nicolás Maduro blir alltmer internationellt isolerad. De flesta omgivande länder, likso...

 2. 12:15 Kommunen: Inga varningssignaler

  Socialtjänsten i Sala kommun hade inte fått några varningssignaler om den man i 50-årsåldern so...

 3. 12:12 Regeringen: Bråttom med höghastighetståg

  Uppgörelsen mellan regeringen, C och L säger att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas...

 4. 12:15 Nadal spelade ut Melbourneskrällen

  Skador höll Rafael Nadal borta från tennisen under hösten och i början av året. Nu är världst...

 5. 12:04 Hammarby värvar italiensk målvakt

  Hammarby värvar den italienske fotbollsmålvakten Gianluca Curci. Stockholmslagets Johan Wiland ris...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel LO-basen drar paralleller till Gula västarna LO-basen drar paralleller till Gula västarna