Thunberg: Vi seglar hem! - News55
Annons
Annons

Thunberg: Vi seglar hem!

Uppdaterad: 2019-11-13 14:55

Greta Thunberg har lämnat USA:s fastland och är på väg mot klimatkonferensen COP25 i Spanien. “Vi seglar hem!,” skriver Greta Thunberg på Twitter tillsammans med en bild på den knappt 15 meter långa katamaranen hon ska färdas över Atlanten med.

Annons
Annons
USA/SpanienTT

När COP25 bytte kontinent fick Greta Thunberg ändra sina resplaner. En jakt på lämpligt transportmedel över Atlanten har nu gett resultat i katamaranen “La Vagabonde”, som om allt går bra anländer till Portugal för vidare transport till Spanien och Madrid.

Mötet i Madrid är otroligt viktigt och jag hoppas att jag hinner fram i tid. Men vår huvudsakliga målsättning nu är att ta oss över havet på säkrast möjliga sätt. Oavsett om jag är på plats eller inte så kommer det att vara många andra aktivister på COP25 med samma budskap som jag har, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter.

Youtube-båt

Med sig på resan har Thunberg den brittiska seglaren Nikki Henderson, sin pappa Svante Thunberg och de två australier, Riley Whitelum och Elayna Carausu, som reser jorden runt på katamaranen tillsammans med sin elva månader gamla son.

Annons
Annons

“Jag frågade på sociala medier om någon kunde hjälpa mig att hitta transport tillbaka till Europa. Det är naturligtvis inte lätt att hitta en båt som är redo att segla över Nordatlanten i november. Men det är fantastiskt att se hur många som var villiga att hjälpa till, som Riley, Elayna och Nikki. Genom att segla vill jag ännu en gång belysa det faktum att det är nära nog omöjligt att leva hållbart i dagens samhällen”, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Vänder hem

Det australiska paret Whitelum och Carausu försörjer sig på sina Youtube-filmer där de dokumenterar livet på båten, något som deras betalande prenumeranter tar del av. Familjens Youtube-kanal har drygt en miljon följare och paret har korsat Atlanten två gånger tidigare, enligt DN.

Det är hemtrevligt här med krukväxter och teckningar på väggarna. Jag ser fram emot att komma ut på havet igen. Det enda som kan bli jobbigt är att det nog blir kallt, säger Thunberg till tidningen.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP säger hon att hon hoppas kunna hinna i tid till COP25, som hon har fått en inbjudan till.

Sedan åker jag hem, tror jag, säger hon.

COP25 skulle egentligen hållas i Chile mellan den 2 och 13 december. Men landet avsade sig värdskapet på grund av den senaste tidens oroligheter. Spanien erbjöd sig snabbt att ta över mötet på samma datum.

Senaste nytt

 1. 03:10 Johnsson snodde reporters telefon

  Journalisten från tv-bolaget ITV ville visa Boris Johnson en bild på en pojke som fick sova på et...

 2. 03:09 Rekordgammal råka fick somna in

  En råka som omhändertogs i Skåne i helgen blev över 25 år gammal. Sannolikt är det den hittill...

 3. 02:40 Sydkorea stänger tio kolkraftverk

  Sydkorea meddelar att landet har stängt tio av sina totalt 60 kolkraftverk i landet. Anledningen: a...

 4. 02:27 Risk för ishalka på vägarna

  Slaskig nederbörd som sveper över Sveriges södra halva, följd av iskyla – det är ett recept p...

 5. 02:27 Finland får yngsta ledaren

  Finland får i dag världens yngsta regeringschef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksammas...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Thunberg: Vi seglar hem! Thunberg: Vi seglar hem!