Thunberg tar klimatkampen över Atlanten - News55
Annons
Annons

Thunberg tar klimatkampen över Atlanten

Uppdaterad: 2019-08-14 15:40

Det är dags att ge sig av för klimataktivisten Greta Thunberg. Förutom att visa att det går att korsa Atlanten utsläppsfritt hoppas 16-åringen vinna gehör för sitt budskap i både Nord- och Sydamerika.

Jag säger inte åt någon annan vad de ska göra. Men jag tar chansen, säger Thunberg före avfärden.

Annons
Annons
KlimatTT
Båtens interiör, med en sovplats till vänster i bild.

Båtens interiör, med en sovplats till vänster i bild.
Greta Thunberg ombord på båten Malizia II i hamnen i Plymouth.

Greta Thunberg ombord på båten Malizia II i hamnen i Plymouth.
Greta Thunberg under presskonferensen strax före avfärd.

Greta Thunberg under presskonferensen strax före avfärd.

Iklädd en varm vindjacka över en vattentät overall klev Greta Thunberg upp på piren i brittiska Plymouth på onsdagseftermiddagen, samtidigt som solen försiktigt kikade fram bakom gråa moln.

Efter en kort presskonferens väntas avfärden med tävlingsbåten Malizia II äga rum klockan 16 idag, om vädret tillåter. En tuff seglats väntar sedan Thunberg och resten av besättningen. Resan över havet till New York, utan mellanstopp, beräknas ta runt två veckor.

Det värsta som kan hända är att hon blir sjösjuk, enligt 16-åringen.

Jag har med mig kläder, böcker, lite brädspel som klarar av att det snurrar runt och en gosedjurskanin som jag har fått av en person som jag känner. Det kommer att bli utmanande, såklart, för alla på båten. Det måste man vänta sig, säger Thunberg, men tillägger att hon inte är orolig över överfarten:

Det jag är orolig över är huruvida våra ledare kommer att agera med den kraft som krävs eller inte, för att undvika en katastrof.

Utan utsläpp

Annons
Annons

Kapten är den tyske tävlingsseglaren Boris Herrmann. Med ombord finns även den förmögne seglingsentusiasten Pierre Casiraghi, son till prinsessan Caroline från Monaco, samt Greta Thunbergs pappa Svante och dokumentärfilmaren Nathan Grossman.

Thunberg, som inte velat flyga till FN:s klimattoppmöte den 23 september, lockades av erbjudandet att följa med Malizia II då segelbåten med hjälp av solpaneler och undervattensturbiner erbjuder en atlantöverfart utan koldioxidutsläpp.

Då båten är byggd för havskappsegling under extrema förhållanden saknar den grundläggande bekvämligheter. Sovplatserna består av enklare kojer och provianten av frystorkade och vakuumförpackade rätter.

Den här resan visar att det inte är lätt att byta ut fossila bränslen, men att det definitivt är möjligt, säger kaptenen Boris Hermann.

Istället för att medverka på klimattoppmötet på videolänk valde Greta Thunberg att segla över Atlanten för att kunna närvara i egen hög person, säger hon.

Jag har tidigare gjort möten på videolänk, men det är inte riktigt samma sak, tyvärr. Jag har blivit inbjuden att tala på plats, och jag tror att det är bättre att jag, och andra unga människor, är på plats under mötet.

Sydamerika

Annons

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan för att kunna resa runt på de amerikanska kontinenterna. Vid sidan om klimatmötet i New York planerar hon att delta i demonstrationer och träffa andra aktivister och makthavare.

Efter besök i Kanada och Mexiko går resan vidare söderut med tåg och buss till Chiles huvudstad Santiago. Där ska Thunberg delta vid FN:s årliga klimatkonferens COP25 i december och därefter besöka andra platser i Sydamerika – men vad hon ska göra där är inte bestämt än, säger hon.

Jag ska göra lite som jag känner. Jag vill inte ha något tajt schema, utan kunna vara flexibel.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Thunberg tar klimatkampen över Atlanten Thunberg tar klimatkampen över Atlanten