Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks - News55
Annons
Annons

Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks

Uppdaterad: 2019-01-09 17:30

De tre terroråtalade männen planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren. Beslagtagna kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breiviks attentat i Oslo, sade han i rätten.

Annons
Annons

Syftet har varit att genom mord, allvarlig kroppsskada och allmän ödeläggelse beröva andra livet eller tillfoga dem allvarlig skada och syftet har också varit att allvarligt skada Sverige och ingjuta skräck i allmänheten, sade åklagare Per Lindqvist.

Förhandlingarna i det stora terroristmålet fortsatte på onsdagen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – står åtalade för att ha förberett ett terroristbrott. Samtliga nekar.

Åklagaren lade på punkt efter punkt fram vad han ser som tunga bevis för att männen planerade en omfattande attack. Det handlar bland annat om beslagtagna kemikalier, chattande med misstänkta IS-krigare, graverande sökningar på nätet samt den uppsjö av IS-propaganda som hittats i männens telefoner.

Stor förödelse

Kemikalierna, som 46-åringen köpte från ett konkursbo i Skellefteå, spelar en viktig roll. Enligt en analys av Säpo kan flera av dem användas i terrorsyfte – dels för att framställa giftig klorgas och dels för att tillverka sprängämnen som kunnat orsaka omfattande förödelse. Åklagaren drog paralleller både till Breiviks attentat i Oslo 2011 och till attentaten i Bryssel 2016.

Annons
Annons

I 46-åringens dator fanns också sökningar på “mordförsök med bil i Stockholm” samt på de olika kemikalier som han har köpt. På ett konto på Odnoklassniki, ett ryskt Facebook, har en av de åtalade lagt upp en mängd bilder från Stockholm, bland annat från Cityterminalen, T-centralen och flera platser i centrum.

Jag misstänker att detta är målbilder, sade Per Lindqvist.

Det har också beslagtagits stridsselar, stridshandskar, en gasmask, bajonetter och walkie-talkies. Männen säger via sina advokater att föremålen inte är deras.

Hyllade terrordåd

De åtalade tycks även ha haft kontakt med personer som misstänks strida för IS i Syrien. 30-åringen och 46-åringen länkades samman av en IS-kontakt i utlandet, enligt åklagaren. I en chatt diskuterar 46-åringen att “dekorera en bil” för ett “bröllop”. Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för ett terrorattentat. 46-åringens advokat Thomas Olsson ifrågasatte dock översättningen.

30-åringen skriver i en annan chatt att han har “påbörjat ett ärende” och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordådet mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades.

Annons

“Han fick verkligen njuta när han höll på att skjuta”, skriver 30-åringen bland annat.

“Tunn bevisning”

De tre männen, som är medborgare i Uzbekistan respektive Kirgizistan, ska även ha gjort upp en flyktplan samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Bland bevisen finns dokumenterade försök att köpa falska pass och beslag av förfalskade resehandlingar.

Men advokat Thomas Olsson tycker att bevisningen är “tunn”.

Nu har åklagaren valt att åtala och lägger fram bevisningen för tingsrätten, så då får den pröva den och se vad de kommer fram till. För vår del är vi fulla av tillförsikt och känner ingen oro över den bedömningen, säger han.

Den misstänkta brottsligheten uppdagades i våras, då Säkerhetspolisen slog till mot Akalla i Stockholm och jämtländska Strömsund.

Senaste nytt

 1. 15:38 Tv-toppen: "På spåret" ohotad etta

  Tv-tittarna är fortsatt förtjusta i frågesport. SVT:s “På spåret” sågs även denna...

 2. 15:35 Nya tips om 25-åring som försvann på Öland

  Polisen kommer att söka med spårhund efter en kvinna som försvann på Öland 1997. Flera personer...

 3. 15:33 Ytterligare aktivist gripen i Zimbabwe

  En zimbabwisk fackföreningsledare som stöttat de omfattande strejkerna mot höjda bränslepriser h...

 4. 15:35 Getinge sänke på Stockholmsbörsen

  Stockholmsbörsen fortsätter falla. Klockan halv tre hade OMXS fallit 0,6 procent i linje med övri...

 5. 15:30 Förbundskaptenen om Olsson: "Inte orolig"

  Hanna Olsson är Damkronornas nyckelspelare inför VM – men efter uppbrottet från Djurgården...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks