MSB drar tillbaka uppmaning om eldning - News55
Annons
Annons

MSB drar tillbaka uppmaning om eldning

Uppdaterad: 2018-07-30 17:40

Vattenbombning, markbekämpning, brandgator och en hjälpande hand från vädret har gett resultat. Efter nästan två veckor har ett hundratal hushåll i trakten av Kårböle fått besked om att de får komma hem. Samtidigt drar MSB tillbaka sin uppmaning om totalt eldningsförbud.

Annons
Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har på måndagen beslutat att återta sin rekommendation till kommuner och länsstyrelser om ett skärpt eldningsförbud. Enligt den tidigare bedömningen skulle uppmaningen gälla till och med den 1 augusti.

“Brandriskprognosen skiljer sig stort över landet och gemene man måste även fortsättningsvis iaktta stor försiktighet. Det är viktigt att allmänheten tar del av den senaste lokala och regionala informationen via kommunens eller länsstyrelsens websida”, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB, i ett pressmeddelande.

Även om det faller regn varnar MSB för att skog och mark snabbt kan torka upp igen och risken för brand snabbt stiga.

Tyskarna åker hem

De tyska brandmän som har hjälpt till med att bekämpa branden i Älvdalen i Dalarna kör nu söderut i kolonn med sina brand- och servicebilar – hem till Tyskland igen.

I dag arbetar 85 personer i området. En helikopter övervakar ovanifrån för att snabbt kunna se uppflammande eldhärdar. Brandledningen konstaterade sent på söndagskvällen att branden var under kontroll efter två veckor.

Det ser för tillfället mer positivt ut. De aktuella fokusområdena har minskats på två platser och ett har avvecklats, sade Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens.

Annons
Annons

Det innebär bland annat att fler brandbekämpningsflyg kan skickas tillbaka till sina hemländer.

Inget turkiskt plan

De två portugisiska planen återvänder hem på onsdag och gör sin sista arbetsdag på tisdagen. Dessutom har vi avvecklat vår begäran om skopande flyg från Turkiet. Vi bedömer att vi för tillfället inte behöver den hjälpen, säger Mikael Tofvesson.

Boende i Kårböle och några mindre samhällen i trakten får nu också återvända hem. Enligt länsstyrelsen rör det sig om ett hundratal hushåll. Däremot finns boende i andra mindre samhällen som fortfarande måste hålla sig borta från sina hem.

Det har varit en bra natt, ingen spridning och vi börjar gå in i området. Tidigare har vi omringat området, nu går vi in och släcker brandhärdar, sade Patrik Åhmberg, biträdande räddningsledare vid bränderna i Hälsingland, via länsstyrelsens Facebooksida under måndagsförmiddagen.

Men han understryker att elden inte är släckt.

Det kommer vi att hålla på med länge, säkert i ett par veckor. Däremot kommer inte branden att sprida sig. Som det ser ut nu.

Torrt i markerna

Samtidigt varnar meteorologerna för kraftig åska med risk för blixtnedslag i nordöstra Ångermanland och i Västerbottens kustland. Risken för bränder i skog och mark bedömer SMHI fortfarande som extremt stor i nästan hela landet.

Annons

Även om det kommer skurar av regn kommer tyngdpunkten i de östra delarna av landet. Regnskurarna är mycket lokala och kan lämna vissa områden lika torra som innan.

Det blir mest tillfälligt att brandrisken går ner. Om det inte fortsätter att regna kommer marken att torka upp väldigt snabbt och det blir torrt på nytt. Det behövs extrema mängder för att påverka brandrisken på längre sikt, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI, till TT.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel MSB drar tillbaka uppmaning om eldning MSB drar tillbaka uppmaning om eldning