Trump backar – men ändå inte - News55
Annons
Annons

Trump backar – men ändå inte

Uppdaterad: 2019-07-12 02:15

Donald Trump ger upp sina försök att få med en fråga om medborgarskap när USA genomför en folkräkning nästa år. Men USA:s president vägrar erkänna ett nederlag och har gett order om att få svar på frågan på annat sätt.

Vi kommer att vända på varenda sten, säger Trump.

Annons
Annons
USATT-AFP

Donald Trump meddelade på en presskonferens utanför Vita huset att han gett order till samtliga myndigheter att förse landets handelsdepartement med data om medborgare och icke-medborgare i landet. Det ska enligt presidenten vara vägen till att få svar på den för honom viktiga frågan, i stället för att ha med den under nästa års folkräkning.

Vi backar inte i våra ansträngningar att fastslå frågan om medborgarskap inom Förenta staternas befolkning, säger Trump.

Vi kommer att vända på varenda sten. Vi kommer att använda dessa enorma federala databaser för att få en komplett och korrekt siffra på hur många i USA som inte är medborgare.

Trump och hans regering fick tidigare i juli nej från Högsta domstolen om att ha med frågan i folkräkningen. Trump sade då att han skulle göra allt i sin makt för att frågan skulle vara med. “Det är en väldigt sorglig tid för Amerika när USA:s högsta domstol inte tillåter frågan ‘Är den här personen medborgare i USA?’”, skrev han då på Twitter.

Annons
Annons

Kritiker menar att frågan om medborgarskap kan skrämma bort grupper som brukar rösta på Demokraterna, vilket kan göra att deras områden får mindre tyngd än vad de borde ha i framtida val. Republikanerna har tillbakavisat det skälet, men för en vecka sedan erkände Trump vid en presskonferens att distriktfördelningen är en viktig orsak.

För det första, vi behöver frågan för kongressen – vi behöver den för att se över kongressens distrikt, sade han då enligt flera medier.

USA genomför en folkräkning vart tionde år, den nu omdebatterade frågan har varit med tidigare, men inte i en fullskalig folkräkning sedan 1950.

Senaste nytt

 1. 00:40 Två skadade i bilolycka utanför Åsele

  Två personer har skadats i en bilolycka i Åsele kommun, skriver Aftonbladet. Larmet om olyckan d...

 2. 23:58 Hallenius debuterade i Apoel – vann i CL-kval

  Linus Hallenius har tävlingsdebuterat för Apoel FC – och det blev seger direkt för den förre S...

 3. 23:41 Nilsson Lindelöf tillbaka i träning

  Manchester Uniteds norske tränare Ole Gunnar Solskjær kan pusta ut.

 4. 23:21 Kraftiga reaktioner på israeliska rivningar

  De fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd – däribland de två permanenta medlemmarna Frankrike oc...

 5. 23:12 Blodbrist i Göteborg efter våg av knivdåd

  Sjukvården i Göteborg lider brist på blod. En av anledningarna är den senaste tidens allvarliga...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Trump backar – men ändå inte Trump backar – men ändå inte