Heta viljor när Nato firar 70 - News55
Annons
Annons

Heta viljor när Nato firar 70

Uppdaterad: 2019-12-03 16:20

Tuffa viljor och heta känslor får veckans Natomöte att präglas av allt annat än samförstånd. En afton på slottet får lugna ner tuppfäktande presidenter i London.

Annons
Annons
NatoBryssel, TT:s korrespondent

Tisdagens och onsdagens möten är till för att fira militäralliansens 70-årsjubileum. Generalsekreterare Jens Stoltenberg bjuder i sedvanlig ordning på vackra ord för att visa hur bra och utvecklat samarbetet är.

Vår allians är aktiv, rörlig och anpassar sig till framtiden. Nordamerika och Europa står tillsammans. I osäkra tider behöver vi starka multilaterala institutioner som Nato, sade Stoltenberg i fredags på sin presskonferens inför toppmötet.

Generalsekreteraren stoltserar också med att medlemsländerna lägger allt mer på sina försvar – något som framför allt USA:s president Donald Trump annars tar åt sig äran för.

“Sen jag tog över har antalet Nato-länder som uppfyller sina åtaganden mer än FÖRDUBBLATS” skriver Trump glatt på Twitter, sedan allt fler medlemmar nu nått upp i alliansens målsättning om att lägga motsvarande minst 2 procent av sin BNP på försvaret.

Orolig Johnson

Trumps närvaro i London skapar samtidigt en hel del nervositet, med bara drygt en vecka kvar till det brittiska valet. Premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet står på god fot med presidenten, men oroas över att den i Storbritannien inte särskilt populäre Trump ska trampa i klaveret.

Annons
Annons

Presidenten lovar ändå neutralitet och förklarar under en oväntat lång pressträff på tisdagen att “Boris är väldigt kapabel”, men också att han kommer att kunna samarbeta med Labourledaren Jeremy Corbyn om så skulle krävas.

Jag kan arbeta med alla, lovar Trump.

Samtidigt ger sig presidenten in i en växande träta mellan två andra mäktiga Nato-herrar. Turkiets president Recept Tayyip Erdogan föreslog i förra veckan att franske presidenten Emmanuel Macron borde undersöka sig för att se om han är hjärndöd – som svar på att Macron kallat hela Nato för hjärndött och kritiserat Turkiets ensidiga agerande i Syrien.

Ego-saga?

Trump fyller på med att peka finger åt hög fransk arbetslöshet och andra problem för Macron och kallar hans ord om Nato för “väldigt elaka”.

Sida vid sida med Macron lovar han ändå, bara några timmar senare, att deras relation snart kommer att vara “rosenskimrande” igen.

Åskådarna vid sidan om verkar inte direkt imponerade över tuppfäktningen.

En saga om tre egon, säger Amanda Sloat från den amerikanska tankesmedjan Brookings, enligt nyhetsbyrån AFP.

“Prata ihop sig”

Annons

Militäralliansens erfarna damer får försöka förmedla en annan bild av mötet. Storbritanniens 93-åriga drottning Elizabeth välkomnar under tisdagskvällen hela ledarskocken till fin mottagning på Buckingham Palace.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel försöker gjuta olja på vågorna och har bland annat föreslagit en expertpanel för att se hur Nato framöver kan hantera politiska frågor på ett mer effektivt sätt.

Norges statsminister Erna Solberg är inne på samma linje.

Vi har upplevt en höst när känslan av att vi borde ha pratat ihop oss mer har gett grund för en viss friktion, säger Solberg till nyhetsbyrån NTB:s utsända i London.

Senaste nytt

 1. 14:55 Time utser Greta Thunberg till årets person

  Klimataktivisten Greta Thunberg utses till årets person av den amerikanska tidskriften Time. Hon...

 2. 14:50 Asap Rocky: Alla från förorten går in gratis

  Rapstjärnan Asap Rocky är tillbaka i Stockholm för en spelning i Globen. Och alla från förorten...

 3. 14:45 "Månlöfte" ska få klimatet att lyfta

  En “grön giv” blir EU:s verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Skärpta utsl...

 4. 14:45 Börsen repar sig något

  Efter en trevande inledning sjönk Stockholmsbörsen sedan de nya inflationssiffrorna släppts. Stig...

 5. 14:35 Militärklädd beväpnad man vid skola i Norge

  En ung man iklädd militärkläder har gripits med kniv och ammunition på sig vid en skola i Trondh...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Heta viljor när Nato firar 70 Heta viljor när Nato firar 70