WHO-hantering av coronapandemin ska utredas - News55
Annons
Annons

WHO-hantering av coronapandemin ska utredas

Uppdaterad: 2020-05-19 16:30

WHO:s hantering av coronapandemin ska utvärderas av en oberoende grupp. Samtidigt hotar USA att lämna FN-organet – om inte president Donald Trump får sin vilja igenom.

Annons
Annons
USATT

“En oberoende utredning av hur den här pandemin uppkom och spred sig kommer att vara viktig, eftersom vi måste lära av den nuvarande krisen för att stärka vår globala beredskap inför framtiden”, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell och hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande.

Beslutet om att utvärdera WHO:s arbete under coronakrisen kommer bara några timmar efter det att Trump hotat att lämna det Genèvebaserade FN-organet. Washington frös bidragsutbetalningarna till WHO redan i mitten av april, sedan Trump anklagat organisationen för att ha för nära band till den kinesiska regimen.

Trump anser också att WHO har hanterat pandemin på ett felaktigt sätt, och därtill försökt släta över sina egna misstag.

Höjer tonläget

I ett brev till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus listar den amerikanske presidenten det han anser vara organisationens tillkortakommanden under coronakrisen, och förnyar anklagelsen om bristande oberoende i förhållande till Kina.

Han kräver samtidigt att WHO ska bättra sig inom 30 dagar, annars kommer USA att göra bidragsstoppet permanent och dessutom se över sitt medlemskap.

Upprepade felsteg

Annons
Annons

“Det är tydligt att de upprepade felstegen från dig och din organisation vad gäller hanteringen av pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Den enda vägen framåt för Världshälsoorganisationen är att visa faktiskt oberoende från Kina”, skriver Trump i sitt brev, som han lagt ut för allmän beskådan på Twitter.

“Om Världshälsoorganisationen inte åtar sig en rejäl, verklig förbättring de närmaste 30 dagarna kommer jag att göra min tillfälliga frysning av USA:s bidrag till Världshälsoorganisationen permanent, och överväga vårt medlemskap i organisationen”, fortsätter han.

Ryssland fördömer Trumps attack mot WHO.

Ja, det finns möjligheter att förbättra den (organisationen). . . men vi är emot att förstöra allt som är där på grund av en stats politiska och geopolitiska inställning, säger biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Fullt upp

WHO-talespersonen Fadela Chaib säger att organisationen i nuläget inte har någon direkt kommentar till Trumps brev, men att man avser bringa klarhet i saken under dagen och återkomma.

Just nu har jag inget att säga. Vi har fullt upp med att försöka beta av Världshälsoförsamlingens dagordning, säger hon.

Annons

Under sitt tal till WHO:s årliga församling, som pågår digitalt under måndagen och tisdagen, medgav Tedros Adhanom Ghebreyesus vissa tillkortakommanden, och lovade att initiera en oberoende utredning av hanteringen av coronapandemin snarast möjligt.

Senaste nytt

 1. 02:27 Ny USA-lag mot Kinas behandling av muslimer

  USA:s kongress har röstat igenom ett lagförslag som innebär sanktioner mot kinesiska politiker so...

 2. 01:24 Trump hotar med order mot Twitter

  Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder om sociala medier. Det uppger Vita...

 3. 00:43 Över 100 000 virusdöda i USA

  USA har nu officiellt rapporterat in över 100 000 avlidna i spåren av coronaviruset.

 4. 00:27 Pojke träffad av blixt efter fotbollsträning

  En sjuårig pojke har träffats av blixten på Värmdö, öster om Stockholm, rapporterar SVT Nyhete...

 5. 23:50 Poliser sparkas efter att svart man dog

  En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på inter...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel WHO-hantering av coronapandemin ska utredas WHO-hantering av coronapandemin ska utredas