Trump utreds för eventuella skattebrott - News55
Annons
Annons

Trump utreds för eventuella skattebrott

Uppdaterad: 2018-10-02 23:55

President Donald Trumps tidigare affärer utreds för eventuella brott av skattemyndigheterna i delstaten i New York efter en granskning av The New York Times.

Enligt tidningen finns inslag av “direkta bedrägerier” – men en advokat förnekar att Donald Trump varit delaktig i några felaktigheter.

Annons
Annons

Det handlar om åtgärder för att undgå skatt när familjen Trump delade upp arvet efter presidentens pappa Fred Trump på 1990-talet. The New York Times (NYT) skriver att Donald Trump fick ut minst 413 miljoner dollar (nära 3,7 miljarder kronor) i dagens dollarvärde från pappans fastighetsimperium, tills stor del genom att smita från skatter.

Enligt NYT förde Fred Trump (som dog 1999) och hans fru Mary Trump (som dog 2000) över en förmögenhet på totalt över en miljard dollar (drygt 8,9 miljarder kronor) till sina barn.

“Arbetar energiskt”

Tidningen skriver att det finns inslag av “direkta bedrägerier” i familjens agerande och Fred Trumps barn fick större arv än de borde genom att inte betala de skatter som lagarna kräver. Donald Trump och hans syskon satte bland annat upp ett blufföretag för att dölja miljoner i gåvor från föräldrarna, enligt granskningen.

Nu har alltså skattemyndigheterna i staten New York börjat titta närmare på uppgifterna.

“Skatteavdelningen granskar påståendena i NYT-artikeln och arbetar energiskt med alla lämpliga möjligheter för utredning”, skriver en talesperson för statens skattemyndigheter i ett mejl till affärssajten CNBC.

I sin granskning hänvisar NYT till omkring 100 000 dokument och intervjuer med före detta samarbetspartners till familjen Trump.

Advokat förnekar

Annons
Annons

Donald Trump har inte kommenterat uppgifterna. Men en av hans advokater, Charles Harder, har släppt ett uttalande till tidningen.

“The New York Times anklagelser om bedrägeri och skatteflykt är 100 procent falska, och mycket ärekränkande. Det förekom inget bedrägeri eller skatteflykt av någon. De fakta som The Times baserar sina falska anklagelser på är extremt felaktiga”, skriver han.

Harder tillägger att Donald Trump inte haft med några skatteåtgärder att göra, utan att de sköttes av andra familjemedlemmar som i sin tur förlitade sig på sakkunniga för att följa lagarna.

Till skillnad från tidigare presidenter har Donald Trump vägrat att offentliggöra sina deklarationer med uppgifter om bland annat skatteinbetalningar.

Senaste nytt

 1. 15:30 Två tonåringar åtalas för våldtäkt på skola

  Två tonårspojkar åtalas för våldtäkt mot två minderåriga personer på ett skolområde i Väs...

 2. 15:35 Makedonien ska rösta om namnbyte

  Parlamentet i Makedonien inledde på måndagen debatt om planerna på att byta namn till Nordmakedon...

 3. 15:27 Amnestyutredare skenavrättad i Ingusjien

  Oleg Kozlovskij var utsänd av Amnesty International för att övervaka demonstrationer i Ingusjien...

 4. 15:25 "Vår tid är nu" etta på tv-toppen

  SVT:s historiska generationsdrama “Vår tid är nu” tronar vidare på tv-toppen med näs...

 5. 15:21 Amy Winehouses liv blir film

  Amy Winehouses liv ska skildras på vita duken i en kommande spelfilm om den brittiska sångerskan...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Trump utreds för eventuella skattebrott Trump utreds för eventuella skattebrott