Republikaner och demokrater rasar mot Trump - News55
Annons
Annons
Annons

Republikaner och demokrater rasar mot Trump

Uppdaterad: 2018-01-12 12:10

Donald Trumps uttalande om “skitländer” väcker ilskna reaktioner bland både republikaner och demokrater. USA-experten Olle Wästberg säger att uttalandet är det mest vulgära som Trump har fällt sedan han blev president.

Annons

Trump hade kallat till sig kongressledamöter för att diskutera invandring, skriver The Washington Post.

Bland annat invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa. Bland dem som deltog i mötet fanns senatorerna Lindsey Graham, republikan, och Dick Durbin, demokrat, som skulle presentera sina försök till en kompromiss för Trump.

Och presidenten var inte glad.

Varför kommer alla dessa människor från skitländer (“shithole countries”) hit? sade Trump, berättar personer som var med, enligt tidningen.

Trump föreslog sedan att USA skulle ta in mer folk från länder som Norge, vars statsminister Erna Solberg han träffade häromdagen.

Episoden bekräftas av The New York Times källor från mötet.

“Vulgäraste uttalandet”

Uttalandet är det mest vulgära som Trump fällt sedan han blev USA:s president, anser Olle Wästberg, Sveriges tidigare generalkonsul i New York.

Det säger något om hans vanliga omdömeslöshet, att han tar i och karaktäriserar indirekt andra länder oerhört negativt vilket får diplomatiska konsekvenser, säger Olle Wästberg, som också varit generaldirektör för Svenska institutet, till TT.

Wästberg tror dock inte att det senaste uttalandet kommer att förändra bilden av Donald Trump nämnvärt i varken USA eller omvärlden, med tanke på hans tidigare uttalanden om att mexikaner är våldtäktsmän, att nigerianer bor i hyddor, och att det fanns “väldigt bra människor på båda sidor” under demonstrationerna i Charlottesville i USA i somras då vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper deltog.

The New York Times har även rapporterat att Trump i juni i fjol har sagt att alla haitier “har aids”, något som Vita huset har dementerat.

Den här grovheten påverkar ytterligare i negativ riktning. Det är ännu vulgärare, det är skillnaden mot tidigare uttalanden. Men jag tror inte att det är någonting som i sak förändrar särskilt mycket. Ingenting som sker tyder på att han låter sig dämpas av någonting.

Kritik från båda läger

Både demokrater och republikaner reagerar starkt på uppgifterna.

Vi kan nu säga, med 100 procents säkerhet, att presidenten är en rasist, som inte delar de värderingar som är inskrivna i vår konstitution, säger representanthusledamoten Luis Gutierrez, demokrat, enligt nyhetsbyrån AFP.

“Detta beteende från vårt lands ledare är oacceptabelt”, skriver Mia Love, republikansk kongressledamot från Utah, som kräver en ursäkt.

Annons

USA:s “styrka ligger i vår blandning, däribland de som kommit hit från Afrika, Karibien och alla världens andra hörn”, skriver Tim Scott, Republikanernas ende svarte senator. “Att förneka sådana fakta ignorerar vår historias ljusaste delar”.

“Slåss för amerikanerna”

Trumps stab har än så länge varken bekräftat eller dementerat ordväxlingen i Ovala rummet. Talespersonen Raj Shah kommenterar mer allmänt att “vissa politiker i Washington väljer att slåss för andra länder, men president Trump kommer alltid att slåss för amerikanerna”.

“Precis som andra länder som har en meritbaserad immigration slåss president Trump för permanenta lösningar som gör vårt land starkare genom att välkomna dem som kan bidra till vårt samhälle, få vårt samhälle att växa och anpassa sig”, heter det vidare.

Annons

Mest läst just nu

 1. Överraskande besked från Hovet

  Hovet kommer med det ovanliga beskedet att prinsessan Sofia kommer med två kavaljerer till årets I...

 2. Kalle Moraeus lämnas av SVT

  SVT förlänger inte kontraktet med musikern och programledaren Kalle Moraeus. Kanalen planerar inga...

 3. Suzanne Reuters läkare trodde hjärtfel var stress

  Läkarna tog inte Suzanne Reuters hjärtfel på allvar förrän hon vägrade lämna sjukhuset. Nu be...

 4. Idrottsgalan ber om ursäkt till Holmlund

  Idrottsgalan blev skicrosstjärnan Anna Holmlunds första stora offentliga framträdande efter den s...

 5. Efter kaoset - mer snö på väg

  Snöfall och kraftiga vindar ställde till det rejält i trafiken i delar av landet. En mängd olyck...

Annons