Tuffare regler ska motverka matchfixning - News55
Annons
Annons

Tuffare regler ska motverka matchfixning

Uppdaterad: 2020-01-14 19:30

Spelinspektionen vill se tuffare regler för att stävja matchfixning. I ett nytt förslag riktar myndigheten in sig på individuella prestationer och vill bland annat förbjuda möjligheten att lägga pengar på ett regelbrott eller förlust i ett delmoment.

Annons
Annons
SpelTT

Vi hoppas att vi genom föreskrifterna har tagit ett bra steg för att motverka uppkomsten av manipulation av resultat, säger Katarina Abrahamsson, samordnare på Spelinspektionen, till TT.

Går förslagen igenom kommer man inte längre kunna spela på att en fotbollsspelare får ett gult kort eller att en tennisspelare kommer göra ett dubbelfel. Spelinspektionen föreslår också ett förbud vad gäller spel på minderårigas individuella prestationer.

Vi har tittat på den individuella påverkan, det vill säga det som en individ på egen hand kan utföra alternativt att någon annan kan påverka genom hot om våld eller liknande, säger Abrahamsson.

I fjol fanns flera uppmärksammade incidenter med misstänkt matchfixning. Bland annat stoppade spelbolaget Unibet under sommaren allt spel på division 2 södra Svealand då 13 av herrarnas fotbollsmatcher misstänks ha varit riggade.

“Många pusselbitar”

Enligt Abrahamsson är det i synnerhet på idrottens lägre nivåer man ser en oroväckande utveckling. Där pengarna i de flesta fall är betydligt mindre. Där hoppas myndigheten att förslagen ska få effekt.

Polisens chef över aktionsgruppen för idrottsrelaterad brottslighet, Fredrik Gårdare, är positivt inställd till förslagen. Samtidigt hävdar han att fler insatser krävs.

Annons
Annons

Det är många pusselbitar som måste till och det här är en. Sedan måste vi få spelbolagen att ta tag i det från sin sida, säger han.

Enligt Gårdare delar man från polisens sida Spelinspektionens bild av att matchfixning frodas på de lägre nivåerna.

Vi ser att matchfixning förekommer på alla nivåer men för spelare i lägre serier utan lön kan det vara lockande att ta ett erbjudande att tjäna extra pengar.

Och där finns spelare som är satta under sånt tryck att de måste ställa upp även om de inte vill.

“kriminella nätverk”

Under ett drygt år har Spelinspektionen tillsammans med vadhållningsbolag, intresseorganisationer, förbund och myndigheter arbetat på föreskrifterna. Nu är förslaget skickat på remiss och förhoppningen är att de träder i kraft under hösten.

Vår avsikt är att följa den här utvecklingen noga med regelbundna möten i matchfixningsrådet och se hur de kommer att tas emot och få för påverkan, säger Katarina Abrahamsson.

Fredrik Gårdare menar att antalet ärenden gällande matchfixning ökar varje år, även om det också kan hänga ihop med att idrotten och andra samhällsaktörer blivit bättre på att upptäcka fallen.

Från polisens sida ser vi att kriminella nätverk och gäng har börjat specialisera sig på matchfixning och lämnat den mer riskabla narkotikahanteringen, säger han.

Senaste nytt

 1. 21:58 Brynäs avgjorde med målexplosion

  En sanslös målexplosion i sista perioden gav Brynäs seger och tre poäng i mötet med Djurgården...

 2. 22:00 Man hittades skadad i Arlöv

  En man i 40-årsåldern har hittats skadad utomhus i Arlöv utanför Malmö. Han har förts till sju...

 3. 21:56 Sverige avslutade hemma-EM med storseger

  Hemma-EM var sedan länge över för svensk del. Då handlade det om att avsluta mästerskapet på e...

 4. 21:50 Modo närmare allsvensk final

  Toppstriden i hockeyallsvenskan ser ut att vara avgjord. Modo vann toppmötet mot Bik Karlskoga med...

 5. 21:36 Brittiska parlamentet tar nytt brexitsteg

  Storbritannien tog ytterligare ett steg att formellt lämna EU den 31 januari när parlamentet slutl...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Tuffare regler ska motverka matchfixning Tuffare regler ska motverka matchfixning