Johansson lyssnar på kritik om straffrabatt - News55
Annons
Annons

Johansson lyssnar på kritik om straffrabatt

Uppdaterad: 2019-05-15 17:10

Justitieministern kommer att gå vidare med det kritiserade förslaget om slopad straffrabatt för unga brottslingar. Samtidigt öppnar han för att göra ändringar i förslaget.

Jag tar till mig av den kritik som framförts, säger Morgan Johansson.

Annons
Annons
BrottTT

En statlig utredning kom i slutet av förra året fram till att straffrabatten ska bort för alla ungdomar mellan 18 och 20 år. Enligt utredningens förslag ska det inte längre krävas särskilda skäl för att döma brottslingar i den åldern till fängelse och de ska också kunna dömas till livstid.

Men utredningens förslag kritiseras av flera tunga instanser, bland annat Åklagarmyndigheten, Justitieombudsmannen, Brottsförebyggande rådet och Säpo, något som Ekot i Sveriges Radio tidigare rapporterat om.

Annorlunda kriminalitet

Morgan Johansson kommer ändå att gå vidare med förslaget.

I dag har vi en typ av kriminalitet som ser annorlunda ut än tidigare. Det finns en mer grov och organiserad kriminalitet bland unga och en person som är 19 eller 20 år kan vara ganska förhärdad i sin brottslighet, säger han till TT.

Jag kommer att gå vidare med förslaget i samma riktning som tidigare. Men jag kommer gå igenom remissinstansernas synpunkter och lämna ett lagförslag så småningom. Jag tar till mig av kritiken som har framförts, fortsätter han.

Åklagarmyndigheten har riktat kritik mot att förslaget innefattar alla ungdomar mellan 18 och 20 år som begår brottsliga handlingar, en grupp som innefattar långt fler än de ungdomar som begår grova och upprepade brott.

Säpo varnar

Annons
Annons

I sitt remissvar föreslår Åklagarmyndigheten de bland annat att endast ungdomar som begår grövre brott ska få straffrabatten slopad. Det skulle till exempel kunna handla om ungdomar som begår brott som ger fängelsestraff på över två eller fyra års fängelse.

Det är ett av flera intressanta förslag som man kan titta närmare på. Det jag vill titta på nu är att smalna av verkningsgraden, säger Morgan Johansson.

I sitt remissvar skriver Säpo att förslaget riskerar att öka ungdomars exponering för våldsbejakande extremism inne på fängelser. Säpo framhåller att radikaliseringsprocessen ofta går fort och att ungdomar kan vara mer benägna att påverkas av våldsbejakande extremism.

Det är en sådan sak som vi ska titta på, men sedan ska man veta att kriminalvården arbetar aktivt för att i god tid se tendenser på våldsbejakande extremism, säger Morgan Johansson.

Senaste nytt

 1. 13:40 Hundratals firade ful frisyr

  I helgen samlades hundratals välfriserade personer i belgiska Boussu för en festival tillägnad de...

 2. 13:35 Kropp hittad i sjö i Nacka

  En kropp har hittats i vattnet i Järlasjön i Nacka.

 3. 13:11 Skitig Pattinson i "Lighthouse"

  I skräckfilmen ”The lighthouse” befinner sig Robert Pattinson ljusår från flickdrömsrollen i...

 4. 13:08 Svensktoppen: Avicii tar över förstaplatsen

  Avicii och Aloe Blacc puttar ned John Lundvik, som kom sexa i Eurovision Song Contest i går, från...

 5. 13:05 Ingen världscupcomeback för förkyld Rissveds

  Jenny Rissveds, OS-guldmedaljör i mountainbike 2016, skulle ha gjort comeback i världscupen i dag...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Johansson lyssnar på kritik om straffrabatt Johansson lyssnar på kritik om straffrabatt