Trumplojalist nominerad till FN-ambassadör - News55
Annons
Annons

Trumplojalist nominerad till FN-ambassadör

Uppdaterad: 2018-12-07 22:40

USA:s president Donald Trump har nominerat utrikesdepartementets taleskvinna, det tidigare tv-ankaret Heather Nauert, till ny FN-ambassadör. Hon beskrivs som en diplomatiskt oerfaren men kameravan Trumplojalist.

Annons
Annons

Nauert har varit i rampljuset allt mer sedan Mike Pompeo tog över som utrikesminister efter Rex Tillerson i april. I oktober reste hon med Pompeo till Saudiarabien för ett besök där den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggis försvinnande skulle diskuteras (detta innan Riyad medgett att han dödats). Nauert fick utstå besk kritik för att hon lade ut en turistliknande selfie från det saudiska kungapalatset.

48-åriga Nauert har även kritiserats för vad flera amerikanska medier tolkade som en rejäl groda i samband med att hon slog fast USA:s starka relation med Tyskland. Nauert tog upp årsdagen av den så kallade Marshallplanen som syftade till att omfattande ekonomiskt stöd för att hjälpa till att bygga upp Västeuropa efter andra världskriget. Hon nämnde också årsdagen av D-dagen den 6 juni 1944, då de allierade styrkorna – bland dem USA – gjorde en jättelik landstigning i Frankrike, som då var ockuperat av Nazityskland. Det öppnade en ny front mot tyskarna som i maj året därpå kapitulerade.

Uttalandet är omtvistat, då flera medier ansåg att hon av okunskap nämnde D-dagen som ett exempel på den långvariga goda relationen med Tyskland, medan andra ansåg att det var Marshallhjälpen och krigsslutet i sig hon syftade på.

Jobbat på tv

Annons
Annons

Heather Nauert kom till utrikesdepartementet våren 2017. Innan dess hade hon varit programledare på den konservativa tv-kanalen Fox News samt arbetat som korrespondent för tv-kanalen ABC News, bland annat från Bagdad. Vid UD:s pressträffar har hon varit en stark försvarare av president Trumps utrikespolitik, något som inte har gått obemärkt förbi.

Hon är väldigt begåvad, väldigt smart, väldigt snabb, och jag tror att hon kommer att respekteras av alla, sade Trump i samband med beskedet att Nauert nominerats, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Utnämningen måste dock godkännas av USA:s senat. Där lär de demokratiska ledamöterna grilla den diplomatiskt oerfarne Nauert.

Haley slutar

USA:s nästa FN-ambassadör ersätter nuvarande Nikki Haley, som i höstas meddelade att hon slutar vid årsskiftet.

När Haley utsågs till ambassadör gjorde Trump tvärtemot många tidigare republikanska presidenter; han meddelade att FN-ambassadören skulle ingå i regeringen. Nu vill dock bland andra Pompeo nedgradera posten, rapporterar nyhetskanalen CNN. Det skulle innebära att den utrikespolitiska makten fokuseras mer till Trump, hans FN-kritiske nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton samt Pompeo själv.

Senaste nytt

 1. 15:10 Person skjuten i Stockholm

  En person har skottskadats i Enskede i södra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida. Det är ok...

 2. 15:10 Tårgas och barn i tält vid USA:s södra gräns

  Snart halvvägs i invandringshöken Donald Trumps första mandatperiod bor ensamkommande barn i täl...

 3. 15:00 Rekorddiamant hittad i Kanada

  En stor gul diamant som väger 552 karat har hittats i nordvästra Kanada. Ädelstenen är den stör...

 4. 15:00 Sverige bröt mönstret - vände mot Tjeckien

  I de två tidigare matcherna i Channel One Cup har Sverige haft ledningen med 2-0 för att sedan f...

 5. 14:47 Välkänd Mosulmoské byggs upp igen

  De första stegen för att återuppbygga den berömda al-Nurimoskén i Mosul i Irak har tagits. 1100...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Trumplojalist nominerad till FN-ambassadör Trumplojalist nominerad till FN-ambassadör