Usla arbetsvillkor för VM-byggarna i Qatar - News55
Annons
Annons

Usla arbetsvillkor för VM-byggarna i Qatar

Livsfarligt och med hemska arbetsvillkor. De som jobbar med byggena inför fotbolls-VM i Qatar riskerar sina liv, enligt fackförbundet Byggnads som precis varit där och granskat arbetsplatser.

Annons
Annons
ArbeteTT

Byggnads har tillsammans med internationella byggfacket BWI varit på en inspektionsresa i Qatar för att undersöka villkoren för arbetarna som bygger inför VM. Riktigt vidrigt, visar det sig.

Fotboll ska inte betalas med människoliv. De här förhållandena skulle ingen fotbollsälskare vara stolt över. Vi ser hur många täljer guld på de här arbetarnas bekostnad, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Fackföreningar förbjudna

Han berättar om hur han träffat arbetare vid hemliga möten på kvällarna i små lägenheter, eftersom fackföreningar är förbjudna i Qatar.

Situationen där är helt hemsk. De har livsfarliga arbetsförhållanden, med arbete i upp till tolv timmar sju dagar i sträck. Det är mellan 37 och 40 grader varmt, det är slavarbete som borde förpassas till historiens sophög.

Ofta får arbetarna inte ut sin lön och därför har många migrantarbetare gått ihop i ett slags nya “familjer” för att hjälpa varandra när lönen uteblir eller om någon blir sjuk. Kvinnor lever under svåra omständigheter, där de utsätts för bland annat sexuella trakasserier och slavliknande förhållanden, enligt Johan Lindholm.

Massor av arbetare dör, berättar han. Men några officiella siffror på detta finns inte.

Annons
Annons

Vi uppskattade 2013 att runt 1 200 per år skulle dö vid själva arenabyggena. Det skulle innebära runt 4 000 döda fram till 2022.

Arenabyggena fin fasad

Men Qatar har sett till att förbättra förhållandena just vid arenorna på senare tid, berättar han. De runt 50 000 personer som arbetar vid byggena av själva arenorna har fått det bättre sedan Byggnads och andra fackförbund rapporterat om hur arbetarna har det.

Förbättringen där är bara en fasad. Den gäller bara en liten del av alla byggen. I samma takt som arenorna så byggs också hotell, vägar, tunnelbanor och annan infrastruktur.

Det finns 2,2 miljoner migrantarbetare i Qatar, och för de allra flesta har det enligt Johan Lindholm inte blivit ett dugg bättre. Både Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Qatar skulle kunna se till att arbetarna fick drägliga villkor, tycker han.

Fifa har en regelbok på fotbollsplanen, men inte för det här. Det är självklart att Fifa kan gå in och trycka på. Jag tror inte att sponsorerna skulle tycka att det här är okej, säger Johan Lindholm.

Senaste nytt

 1. 06:41 Zlatan ledde Galaxy till ny seger

  Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av målen och bäddade för det andra när hans Los Angeles Galaxy bes...

 2. 06:23 Klimatmålen långt bort – men inom räckhåll

  Världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka, trots att de måste börja minska snarast...

 3. 06:22 Teslas minsting bästsäljare i Nederländerna

  Teslas lilla Model 3 har erövrat försäljningstronen i ett andra europeiskt land. Efter att tidiga...

 4. 06:14 Hongkong förbereder sig på fler protester

  Oroligheter i Hongkong har fortsatt in på söndagsdygnet. Polisen använde tårgas för att skingra...

 5. 05:47 Sverige klimatsatsar mer via FN

  Sverige kommer att skruva upp sitt bidrag till FN:s gröna klimatfond till åtta miljarder kronor pe...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Usla arbetsvillkor för VM-byggarna i Qatar Usla arbetsvillkor för VM-byggarna i Qatar