Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas - News55
Annons
Annons

Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas

Uppdaterad: 2020-05-24 01:30

Ett vaccin mot coronavirus har genomgått en första provfas på människor. Vaccinet gav få biverkningar och framkallade ett snabbt immunförsvar, enligt kinesiska forskare som publicerar resultatet i tidskriften The Lancet.

Annons
Annons
CoronavirusetTT-Reuters

Fas 1 i forskningen av ett vaccin som provas på människor rör främst om vaccinet är skadligt. Enligt forskaren Wei Chen från Pekings institut för bioteknik, en av medförfattarna till den första rapporten, säger ändå att resultaten kan betecknas som “en viktig milstolpe”.

I försöket ingick 108 personer, ingen av dem smittad av viruset sars-cov-2. Försöksgruppen i åldern 18 till 60 år injicerades med olika doser av vaccinet med beteckningen ad5-ncov. Resultaten kom 28 dagar efter vaccinationen, och ytterligare utvärderingar ska göras med en slutgiltig granskning av försöket om sex månader.

Tolkas försiktigt

Deltagarna kommer från coronadrabbade Wuhan i Kina, och samtliga deltog frivilligt.

Forskarlaget konstaterar att vaccinet producerade virusspecifika antikroppar och så kallade T-celler, en typ av vita blodkroppar, inom 14 dagar. Därmed är vaccinet en “möjlig kandidat för ytterligare undersökning” enligt professor Wei Chen.

Men resultaten måste uttydas med försiktighet. Utmaningarna att utveckla ett covid-19-vaccin saknar motstycke, och (försöket) som visar att immunförsvaret aktiveras innebär inte nödvändigtvis att vaccinet skyddar människor mot covid-19, säger Wei Chen i den ansedda medicintidskriften The Lancet.

Annons
Annons

Ytterligare forskning och försök krävs för att se om immunförsvaret som skapas av vaccinet effektivt skyddar mot sars-cov-2-infektioner.

Lång väg kvar

Det första försöket på människor visar att bieffekterna var få. Smärta vid injektionsområdet, feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk var några av bieffekterna.

Ett effektivt vaccin ses som den långsiktiga lösningen för att kontrollera covid-19-pandemin. För närvarande bedrivs forskning på fler än 100 möjliga vacciner runt om i världen, skriver The Lancet.

Även om de första resultaten är positiva, så är professor Wei Chen mycket försiktig:

Resultaten visar en positiv möjlighet för utvecklandet av ett covid-19-vaccin. Men vi är fortfarande en lång väg från att detta vaccin kan vara tillgängligt för alla.

Senaste nytt

 1. 07:28 Mexikos president: En miljon jobb hotade

  Coronakrisen kan komma att kosta Mexiko omkring en miljon jobb, varnar Mexikos president Andrés Man...

 2. 07:00 Japan förbereder nytt stödpaket

  Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt k...

 3. 06:16 USA:s ursprungsfolk räds förlust av språk

  Familjer lever tätt tillsammans och på många platser saknas rinnande vatten. I områden där stor...

 4. 06:10 Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

  Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU...

 5. 06:10 Räknar med stort boprisfall

  De “gyllene åren” är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas