Vägspärrar när Helsingfors ska isoleras - News55
Annons
Annons

Vägspärrar när Helsingfors ska isoleras

Myndigheter och medborgare förbereder nu sig inför att Finlands huvudstad Helsingfors och landskapet Nyland sätts i karantän och delvis isoleras för att hindra spridningen av coronaviruset. Polisen upprättar bland annat 40 vägspärrar för att övervaka landskapets gränser, och vid en del ska militären hjälpa till.

Annons
Annons
CoronavirusTT

All onödig trafik såsom släktbesök och fritidsresor ska nu skjutas upp, säger polisdirektör Maria Hoikkala enligt nyhetsbyrån SPT.

Karantänen för boende i Nyland – där bland annat Helsingfors, Borgå, Esbo, Hangö och Vanda ligger – väntas träda i kraft på fredagen och gälla i tre veckor, fram till den 19 april, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Restriktioner och resebegränsningar gäller både från och till Nyland, där det bor närmare 1,7 miljoner människor. Men alla ska få resa tillbaka till sin hemort, vissa arbetsrelaterade resor ska tillåtas, förtroendevalda och myndighetspersoner ska kunna resa i tjänsten, vårdnadshavare ska få resa till och från sina barn och även tungt vägande personliga skäl som begravningar ska gälla som undantag.

Skrämmande prognos

Omkring 68 000 människor pendlar in och ut ur Nyland varje dag och också “nödvändig arbetsresa” undantas. Detsamma gäller godstrafiken.

Statistik visar att 37 procent av innerstadsborna i Finland har tillgång till fritidsboende på annan ort. Nu närmar sig påsken, men många finländare kan alltså glömma att fira den i fritidsstugan.

Beslutet av regeringen kom sedan myndigheter presenterat nya epidemiprognoser.

Annons
Annons

Hittills har 958 personer i Finland, varav många i Nyland, bekräftats vara smittade av coronaviruset. Fem smittade har avlidit. Men enligt hälsomyndigheten kan spridningen komma att innebära att mellan 11 000 och 15 500 behöver sjukhusvård, och att 3 600–5 000 behöver intensivvård.

Polisen ska kontrollera tåg- fartygs- och flygtrafiken.

Dessutom ska polisen övervaka gränserna till Nyland och får rätt att avkräva resenärer en redogörelse för syftet med resan. Det kan bli böter för brott mot bestämmelserna och för dem som “uppträder likgiltigt”.

Militär bistår

Uppemot 700 poliser sätts in för detta, bland annat vid 40 dygnet runt-bemannade vägspärrar.

Vi bär alla ett ansvar för att stoppa spridningen av coronaviruset. Det är hela samhällets gemensamma kraftansträngning, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Han försäkrar samtidigt att kraftansträngningen inte innebär att polisens övriga uppgifter kommer att åsidosättas.

Vid åtminstone ett 30-tal av vägspärrarna längs huvudvägar till och från Nyland ska militären hjälpa till med övervakningen.

Det kommer att vara bevakning dygnet runt. Polisen har huvudansvaret för operationen och ger sedan direktiv åt beväringarna på plats, säger Henrik Gahmberg, informatör vid finländska försvaret.

Senaste nytt

 1. 20:35 Inga patienter till fältsjukhuset ännu

  52 personer har avlidit i covid-19 i Stockholms län det senaste dygnet. Men än så länge finns de...

 2. 20:30 Liverpool backar – permitterar inte

  Liverpools ägare pudlar om beslutet att permittera anställda och låta de brittiska skattebetalarn...

 3. 20:28 Danmark öppnar skolor efter påsk

  Danska förskolor samt låg- och mellanstadieklasser öppnar igen i efter påsk, meddelar statsminis...

 4. 20:25 SHL-spelare avstår bidrag från staten

  Frölunda har permitterat alla spelare fram till slutet av april. Men SHL-klubben kommer i nuläget...

 5. 20:20 Sverigekopplade extremister terrorstämplas

  USA terrorstämplar ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen (RIR) med hänvisning till attack...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vägspärrar när Helsingfors ska isoleras Vägspärrar när Helsingfors ska isoleras