Valdebatterna kan få större betydelse - News55
Annons
Annons

Valdebatterna kan få större betydelse

Nu drar valrörelsen i gång på allvar och på söndag sänds den traditionsenliga partiledardebatten i SVT:s Agenda.

Forskaren Nicklas Håkansson tror att debatterna kan få ökad betydelse i årets val eftersom fler väljare bestämmer sig i sista stund.

Annons
Annons

Partiledardebatter har länge varit ett stående och inarbetat inslag i traditionella nyhetsmedier. Till vilken utsträckning det påverkar väljarna är svårt att säga, hävdar Nicklas Håkansson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap – men slutdebatternas höga tittarsiffror talar för en trofast publik.

Det tilldrar sig ett stort intresse och har fortfarande stor betydelse när partier och media lägger sina scheman. De politiska utspelen diskuteras och kommenteras flitigt, säger Håkansson som forskat på just partiledardebatter.

Större utbud

Men till skillnad från för 30-40 år sedan finns i dag ett större utbud. Radio och tv är inte längre ensamma med formen då tidningsredaktioner följt efter med produktion av motsvarande innehåll. Det kan å ena sidan leda till att varje debatt får mindre uppmärksamhet, förklarar Håkansson.

Å andra sidan är det allt fler väljare som beslutar sig i sista stund. För 30-40 år sedan hade många redan bestämt sig från början och var mer ideologiskt övertygade. Det kan tala för att potentialen att påverka väljarna ökar.

Den ständiga bevakningen i sociala och traditionella medier kan verka hämmande och göra att politikerna blir mer måna om att hålla sig till inövade budskap, enligt Håkanssons studier.

Annons
Annons

Partiledardebatterna under 1970-talet var hätska, präglade av karismatiska partiledare med mycket konfrontativ retorik. Socialdemokraternas Olof Palme och moderaternas Gösta Bohman är två exempel.

I dag kan partiledardebatterna uppfattas som nästan lite tråkiga – men orsaken är att ramarna blivit snävare. Politikerna räknar med att nagelfaras och det är svårare att ta ut svängarna eftersom man vet att små avsteg kan ifrågasättas, säger Håkansson.

Små partierna gynnas

De större partierna tenderar att tappa i opinionsundersökningarna under valspurten, visar mätningar från Som-institutet. Enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, är slutdebatterna därför särskilt gynnsamma för de mindre partierna som då kommer upp på väljarnas radarskärm.

Partiledarnas betydelse är däremot överskattad, hävdar Sören Holmberg.

Där har vi inte kunnat se något samband. Men det klart, en framgångsrik person som verkligen slår igenom kan påverka på marginalen. Tittar vi tillbaka så finns flera exempel på den så kallade Westerbergseffekten, som kommer från det när folkpartisten Bengt Westerberg slog i genom i tv-debatter i mitten av 1980-talet.

Senaste nytt

 1. 23:20 Luleås OS-medaljör slutar - 27 år gammal

  Luleås schweiziska forward Anja Stiefel avslutar ishockeykarriären, 27 år gammal, skriver SVT och...

 2. 23:14 Olsen på bänken när Johansson blev FCK-hjälte

  Sveriges tilltänkta VM-målvakt Robin Olsen var återigen tillbaka på FC Köpenhamns avbytarbänk...

 3. 23:11 Gunde Svan fick lämna "Let's dance"

  Efter rytmisk fusion och känsloladdad fridans blev det klart. Finalisterna i “Let’s dan...

 4. 23:05 FBI varnar för hackade routrar

  USA:s federala polis FBI bekräftar nu att intrång gjorts i hundratusentals routrar av ryska hackar...

 5. 23:05 Kongo bättre rustat mot ebola än Västafrika

  Död och frukan är åter på dagordningen när ebola breder ut sig i Kongo-Kinshasa. Men myndighets...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Valdebatterna kan få större betydelse Valdebatterna kan få större betydelse