Stort kliv framåt för Vänsterpartiet - News55
Annons
Annons

Stort kliv framåt för Vänsterpartiet

Uppdaterad: 2018-09-09 22:50

Vänsterpartiet ser ut att göra sitt bästa val på länge. Enligt de senaste siffrorna får partiet åtta procent, drygt två procentenheter mer än förra valet.

Annons
Annons

Enligt Aron Etzler beror Vänsterpartiets framgång på att människor känner sig välkomnade och att partiet tagit upp “de viktigaste” frågorna om att samhället är så orättvist som det har blivit i dag, klimatfrågan, kvinnors rättigheter och vad vi ska göra åt den växande rasismen.

Vi står för ett hopp för många i dag där många litar på att Vänsterpartiet måste finnas där för att rätta till saker som blir fel annars, säger han till TT:s utsände.

Valet som helhet ser dock ut att bli något av en rysare, säger han, med tanke på att Miljöpartiet riskerar att fall ur riksdagen, samtidigt som Sverigedemokraterna går kraftigt framåt.

Vänsterpartiet kommer alltid att finnas här för er som kämpar mot rasismen och för en rättvis miljöomställning, säger Aron Etzler på Debaser i Stockholm, där partiet håller sin valvaka.

Sitter gärna i regering

TT: Om det här står sig, hur blir då regeringsbildningen?

Annons
Annons

Mittenpartierna har varit väldigt tydliga med att de inte kommer att ta i SD med tång. Det innebär ju att om det rödgröna blocket blir störst, så kommer Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister och få förhandla fram någon sorts regering. Man måste ju ändå tro att de menar det de säger, att Centerpartiet och Liberalerna inte ska stödja sig på SD. Jag skulle se extremt allvarligt på om de svek det löftet.

TT: Har Vänsterpartiet en plats i en sån regering?

Vi får väl se. Vi har sagt att gärna sitter i regering om politiken är den rätta och förutsättningarna finns. Jag tror att det är uppenbart att det hade varit mycket bättre om Vänsterpartiet hade suttit i regering. Om vi hade suttit i den här regeringen så hade vi kammat hem det här.

“Obehagligt”

Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Stockholm, är mycket nöjd med sitt partis valrörelse, men oroas av Sverigedemokraternas framgångar.

Det är mycket obehagligt med Sverigedemokraternas uppgång. Den är på ett sätt väntad, för de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har ju på olika sätt anpassat sig till Sverigedemokraternas retorik och förslag, och vi vet från i princip alla andra länder att det som sker då är att den här typen av partier kan stärkas, säger han.

Senaste nytt

 1. 19:31 Twitter möblerar om i sin tidslinje

  Mikrobloggen Twitter gör om sin tidslinje. Användarna kan på nytt läsa inlägg i omvänd kronolo...

 2. 19:30 Bekräftat: Då kommer "Downton Abbey"-filmen

  Nästa september får tittarna chans att återse butlern Carson, Lady Mary och de andra från tv-ser...

 3. 19:25 Kaosartade scener när tunnelbanan stannade

  Ett strömavbrott stoppade trafiken helt på den gröna linjen i Stockholms tunnelbana mitt i rusnin...

 4. 19:25 Szyber (KD) tvingas lämna partistyrelsen

  Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) utreds för bedrägeri efter att ha fått ersättning från r...

 5. 19:08 Wernblooms lag slipper Hazard

  Pontus Wernblooms nya grekiska klubb Paok Thessaloniki slipper Chelseas belgiske stjärna Eden Hazar...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Stort kliv framåt för Vänsterpartiet Stort kliv framåt för Vänsterpartiet