Värmeböljan i Sydeuropa når kulmen i helgen - News55
Annons
Annons

Värmeböljan i Sydeuropa når kulmen i helgen

Den extrema hettan i Spanien och Portugal väntas kulminera i helgen. Johanna Törnqvist från Ljungby befinner sig i Torrevieja, fyra mil söder om spanska Alicante, med sin familj.

Det är ändå tur att det har varit varmt i Sverige, så vi har vant oss vid värmen, säger hon.

Annons
Annons

Het luft från Nordafrika har orsakat en värmebölja på den iberiska halvön som väntas pågå fram till början av nästa vecka. Den spanska vädertjänsten Aemet förutspår att det ska bli upp till 45 grader på lördagen, men tror inte att det europeiska värmerekordet på 48 grader kommer att överträffas, skriver The Guardian. I flera provinser i landet, bland annat i de västra delarna, ligger varningarna för värmen på röd nivå, den högsta.

Myndigheterna i den sydöstra regionen Murcia har bekräftat att de höga temperaturerna krävt två dödsoffer, en 78-årig pensionär och en 41-årig vägarbetare som drabbats av värmeslag.

Badar mycket

Inte långt därifrån, i den intilliggande provinsen Alicante, befinner sig Johanna Törnqvist från Ljungby med sin man och sina tre barn, 6, 10 och 11 år. De anlände till familjens lägenhet i Torrevieja för några dagar sedan.

Vi försöker bada mycket, dricka, hålla oss i skuggan och vara nere på stranden där det är lite vind, säger hon.

I Los Alcázares i provinsen Murcia bor Helene Åfeldt-Jurbom, 58 år, som driver en restaurang tillsammans med sin man. Hon har bott i Spanien i tolv år och har egentligen inga större problem med hettan.

Annons
Annons

Inte mer än att man blir lite trött i huvudet. Sedan får man ta det lite lugnare och förstås tänka på att dricka mycket. Jag köper vatten med tillsatser av mineraler, salter och annat, säger hon.

Även förra året hade Spanien höga temperaturer och det var också då som det nuvarande värmerekordet på 47,3 grader noterades i juli.

Flera värmerekord

I Portugal har regionala värmerekord konstaterats på åtta platser i landet med en toppnotering i torsdags på 45,2 grader nära Abrantes, 15 mil nordost om Lissabon, uppger vädertjänsten IPMA. Meteorologer säger att de heta vindarna från Nordafrika även för med sig damm från Saharaöknen.

Räddningstjänsten och akutsjukvården i landet har försatts i förhöjd beredskap fram till söndag. Ett eldningsförbud har också utfärdats för att undvika en upprepning av förra årets dödliga bränder, då 114 människor omkom.

Senaste nytt

 1. 10:50 Polisen: Identifierat flera personer

  Polisen har identifierat flera personer i samband med bränderna i Västsverige, men i nuläget är...

 2. 10:50 Flera skadade i krasch vid Westminster

  En man har gripits sedan en bil kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlament...

 3. 10:45 Huawei formellt stoppat i USA

  De amerikanska misstankarna mot kinesisk mobilteknik har sedan Donald Trump undertecknat ny lagstift...

 4. 10:43 Risk för kraftigt regn i södra Sverige

  Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passera...

 5. 10:40 S ger inte upp förslag mot vårdprivatisering

  Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Värmeböljan i Sydeuropa når kulmen i helgen Värmeböljan i Sydeuropa når kulmen i helgen