Värmen ökar risken för badsårsfeber - News55
Annons
Annons

Värmen ökar risken för badsårsfeber

Förra årets höga temperaturer fick antalet fall av badsårsinfektioner att skjuta i höjden. I år har det varit lugnare, men när värmen stiger i vattnet ökar även tillväxten av kolerabakterien vibrio.

Annons
Annons
MiljöTT

Förra året drabbades 178 personer av infektioner från vibrio, en bakterie som kan orsaka badsårsfeber. Sett till tidigare år en enorm ökning och den klart värsta sommaren sedan Folkhälsomyndigheten började föra statistik 2004. I år har knappt trettio anmälningar rapporterats in, varav 14 har smittats i Sverige.

Vi har inte haft så många fall i år. Vibriobakterier växer inte till i vatten under 20 grader och även fastän det varit väldigt varmt nu så var det ganska kallt i början av juli, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det hänger mycket på värme och nu väntar den månad då problemen brukar märkas av som tydligast.

Augusti är toppmånad för vibriofall. Det är klart kommer det en värmebölja, kan man förmoda att det kommer att öka antalet, säger Rikard Dryselius.

Smittar via sår

Människor blir vanligtvis smittade när de badar med öppna sår, men bakterien tar sig också gärna in via hörselgången och orsakar öroninflammation, eller magsjuka för den som fått en kallsup. När ett sår smittas kan infektionen utvecklas till badsårsfeber.

Annons
Annons

Det är låg risk att smittas och de som drabbas har oftast nedsatt infektionsförsvar och kan bli väldigt sjuka i största allmänhet. Det kan också förekomma dödsfall men det är ytterst sällsynt här i Sverige, säger Rikard Dryselius.

Parasiter och fekalier

Det finns även många andra små gynnare på badplatsen. Badklåda som orsakas av cerkarier, en parasit som egentligen inte gillar människor, men ibland biter sig fast av misstag och orsakar röda kliande utslag. Andra sjukdomar förs vidare via avföring.

Virus, bakterier eller parasiter kan komma av fekalier. Det kan vara från fåglar, badande människor, utsläpp av avloppsvatten eller avrinningsmark där det betat kossor, säger Caroline Schönning, utredare mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det är inte bara höga temperaturer som påverkar.

Till viss del påverkar det såklart algblomning och tillväxt av vibriobakterier. Men människors beteende när det är varmt är en viktig faktor, man badar mer och exponeras. Är det tätt med barn i en badvik och någon har varit sjuk så kan det smitta via vattnet.

Senaste nytt

 1. 22:55 Dackarna seriesegrare för andra året i rad

  Dackarna hade redan säkrat en direktplats till semifinalerna i elitserien i speedway. I sista grund...

 2. 22:47 Plan nödlandade på Sturup efter rökutveckling

  Ett flygplan som lyfte från Köpenhamns flygplats Kastrup fick nödlanda på Sturup utanför Malm...

 3. 22:44 AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

  AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet. Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta m...

 4. 22:34 Flicka allvarligt skadad av dörr på varuhus

  En fyraårig flicka skadades allvarligt när hon fick en ytterdörr över sig på ett byggvaruhus i...

 5. 22:27 First Aid Kit hyllar David Berman

  Svenska indiefolkduon First Aid Kit har släppt två nya låtar som en hyllning till nyligen avlidne...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Värmen ökar risken för badsårsfeber Värmen ökar risken för badsårsfeber