Gottfridsson hjälte i dramatisk VM-premiär - News55
Annons
Annons

Gottfridsson hjälte i dramatisk VM-premiär

Uppdaterad: 2019-01-11 23:25

Det blev onödigt spännande. Men med stödet från fansen i ryggen lyckades Sverige med ett nödrop vinna VM-premiären mot Egypten med 27-24.

Jim Gottfridsson blev hjälte med tre sena mål.

Jag slutade aldrig att tro på det, säger han.

Annons
Annons

Tusentals tillresta fans fanns på läktarna och gav redan under nationalsången en känsla av svensk hemmaplan när det var dags för VM-premiär i Köpenhamn.

De fick jubla till slut, även om det satt långt inne.

Sverige tappade en femmålsledning i slutet av matchen och det var först när speldirigenten Jim Gottfridsson klev fram och satte tre raka mål som tvåpoängaren var säkrad. Just Gottfridsson hade tidigare kastat bort ett par passningar som bidrog till Egyptens upphämtning.

Man kan bli både hjälte och syndabock. Men jag tycker att mitt spel fungerade väldigt bra i första halvlek, jag fick i gång hela laget. Sedan blev det lite mycket spel i sidled – “fönsterputs” – men jag slutade aldrig tro på det, säger Gottfridsson.

Han har rätt i att den svenska matchinledningen var bra. Försvaret och vasse målvakten Mikael Appelgren gjorde det svårt för Egypten redan från start. När Niclas Ekberg avslutade en vacker och blixtrande snabb kontring betydde det 8-4 efter tre svenska mål på två minuter.

Andersson inledde starkt

Annons
Annons

Kort därefter kom Kim Andersson in på planen för första gången och den 36-årige högernian briljerade direkt i sin mästerskapscomeback. Stjärnan, som lämnade handbollslandslaget för tredje gången efter OS i Rio, lät sin tvåmeterskropp flyga upp i luften för att stänka in 9-5 med första skottet. Med vänsterhanden snärtade Andersson in ytterligare två mål på kort tid, innan han – läckert bakom ryggen – spelade fram Mattias Zachrisson till 13-8.

Men femmålsledningen krympte en första gång när Egypten avslutade första halvlek med tre raka mål och det var svenskt övertag med 13-11 i paus. De svenska målen var redan då fördelade på åtta olika målskyttar, vilket säger en del om den bredd som gör laget till en het medaljkandidat i VM.

“Jätteglad”

Lukas Nilsson, duktig som vänsternia, ordnade andra halvleks första måljubel. När Sverige spädde på med ytterligare två mål var femmålsledningen tillbaka.

Men under sista kvarten tappade Sverige spelet och tillät upphämtningen som såg till att fredagskvällen i Royal Arena blev en rysare.

Jag är jätteglad för två poäng och jag tror alla håller med om att det var en “go” seger att få vinna när det ligger och tippar lite fram och tillbaka, säger Kim Andersson.

Annons

Jag tycker att vi gör en jäkligt bra försvarsmatch. Att det låser sig lite framåt, det är väl lite så det kan bli en premiär. Men tittar man på hur det gick (i EM) förra året är ju det här ett steg i rätt riktning. Vi tar två viktiga poäng samtidigt som ett par andra resultat i gruppen inte riktigt gick som man hade tänkt sig.

Andersson syftar på fredagens tidiga matcher i grupp D, som bjöd på två skrällar. Först vann Angola med uddamålet mot Qatar och sedan lyckades Argentina sno en poäng mot Ungern.

Sverige möter närmast Argentina på söndag.

Senaste nytt

 1. 14:45 Ludwig Göransson kan få en Oscar

  Svenske kompositören Ludwig Göransson är nominerad till en Oscar för filmmusiken till storfilmen...

 2. 14:45 Svenskt JVM-guld: "Väldigt revanschsugen"

  Frida Karlsson fick nöja sig med en snöplig femteplats på sprinten. Skidlöftet tog rejäl revans...

 3. 14:40 Digitala vårdtjänster utreds av Ivo

  Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen...

 4. 14:34 Migrationsverket går vidare med AFS-tröjor

  När det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) tryckte upp tröjor med Migrationsverke...

 5. 14:33 Uppgifter: Haak på väg till storklubb

  I sommar går den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haaks kontrakt ut med italienska Scandicci ef...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Gottfridsson hjälte i dramatisk VM-premiär Gottfridsson hjälte i dramatisk VM-premiär