Coronaviruset: Första smittan i Afrika - News55
Annons
Annons

Coronaviruset: Första smittan i Afrika

Uppdaterad: 2020-02-14 20:25

Det nya coronaviruset har spridit sig till Afrika – då Egypten har identifierat kontinentens första smittade person. Kina vidtar nya åtgärder och inför obligatorisk karantän för alla som återvänder till Peking efter resa. Smittan har hittills krävt närmare 1 400 dödsoffer.

Annons
Annons
CoronavirusTT-AFP-Reuters

Personen som bär på smittan i Egypten kommer från något annat land – det är ännu oklart vilket – och har isolerats, meddelar de egyptiska myndigheterna. Världshälsoorganisationen (WHO) underrättades omgående och förebyggande åtgärder ska ha vidtagits.

Enligt WHO:s Egyptenavdelning bär personen på viruset utan att ha uppvisat några symtom. Tillståndet beskrivs som stabilt.

Omkring 500 fall har hittills bekräftats i ett 20-tal länder utanför Kina, där smittan bröt ut, men detta är det första fallet i Afrika.

100 fler döda i Hubei

Allt som allt har nästan 64 000 personer insjuknat och åtminstone 1 380 personer avlidit i Kina till följd av covid-19, sjukdomen som det nya viruset orsakar, enligt kinesiska myndigheter. Men det uppstod viss förvirring kring antalet på fredagen, då Kinas hälsodepartement meddelade att vissa dödsfall räknats fler än en gång. Trots att dessa ströks ur räkningen ökade antalet något mellan torsdagen och fredagen.

Bara det senaste dygnet har ett 100-tal personer avlidit i Hubeiprovinsen, det hårdast drabbade området där de första fallen upptäcktes.

Annons
Annons

Över 1 700 vårdarbetare har också insjuknat i Kina, räknat fram till i tisdags, vilket ger en bild av svårigheterna med att behandla de smittade, i brist på skyddsmasker och skyddskläder. Sex av dessa har dött.

Kryphål i Kinas system

Kinas president Xi Jinping säger att landets allsmäktiga kommunistparti nu måste få ordning på olika problem, kryphål och svagheter i systemet som uppdagats under virusutbrottet, rapporterar landets statligt styrda tv.

Personer som återvänder till huvudstaden Peking efter resa kommer hädanefter att tvingas till karantän i två veckor, rapporterar en av Kinas statliga tidningar. De kan isolera sig hemma eller under statlig översyn, men om de inte gör det riskerar de straff, enligt ett myndighetspåbud.

WHO kommer under helgen att inleda en insats i Kina, i samarbete med landets myndigheter. Ett arbetslag kommer att utreda hur utbrottet gick till, hur det sprids och hur allvarligt det kan vara, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. De ska också utreda hur det gått till när de många vårdarbetarna ådragit sig smittan.

Räknade med ny metod

Annons

På torsdagen skrevs antalet smittade och avlidna upp rejält baserat på en ny metod för att räkna och diagnosticera smittan. Tidigare har man endast dokumenterat sjukdomsfall genom laboratorietester, men nu godkänns även datortomografi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmetod.

Att siffrorna steg rejält innebär dock inte att prognoserna för utbrottet har förändrats, understryker Michael Ryan, chef vid WHO:s krisenhet.

Av de som insjuknat utanför Fastlandskina har tre personer avlidit i Japan, Hongkong och Filippinerna.

Senaste nytt

 1. 06:48 Ljudboken snart i kapp pappersboken

  Snart är skiftet verklighet. Ljud- och e-böcker stod i fjol för nästan hälften av bokförsäljn...

 2. 06:40 Trudeau ställer in besök till Barbados

  Kanadas premiärminister Justin Trudeau ställer in ett besök till Barbados för att i stället han...

 3. 06:38 Handlare deppar när vintern uteblir

  Den på många håll milda eller rentav obefintliga vintern har sänkt delar av handeln.

 4. 06:35 Skolverket: Slöjförbud inte tillåtet

  Att förbjuda skolelever att bära slöja är inte tillåtet, enligt Skolverkets bedömning. Ett f...

 5. 06:34 Delade meningar om politikernas slöjförbud

  Slöja i skolan – eller inte? Bland de Skurupsbor som hört talas om slöjförbudet som politikern...

Visa fler nyheter
Annons
Annons
Läs nästa artikel Coronaviruset: Första smittan i Afrika Coronaviruset: Första smittan i Afrika