News55

Så kan du höja pensionen med tusenlappar

Artikelbild
STOCKHOLM 20180126
News55
News55
Uppdaterad: 25 dec. 2018Publicerad: 25 dec. 2018

Många väljer att ha ett återbetalningsskydd på sin tjänstepension. Men det kan kosta tusenlappar. Väljer man istället bort skyddet så kan man höja sin pension men en dryg tusenlapp i månaden, skriver Expressen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För alla som har tjänstepension kan man göra valet att ha ett återbetalningsskydd som gör att efterlevande får pengarna om man går bort. Skyddet är gratis men man får inte ta del av arvsvinster som fördelas ut under åren. Och det kan kosta tusenlappar.

– När man kommer fram till pensionen bör man verkligen tänka över om man ska ha återbetalningsskydd eller inte, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum till Expressen.

För många är återbetalningsskyddet nödvändigt. I fall man har efterlevande som behöver pengarna för att klara av ekonomin efter den anhöriges bortgång är  det smart att lägga till skyddet. Men experten menar att man kan anpassa när man har skyddet.

– När man är ung och inte har någon familj behöver man det inte, när man sedan skaffar familj kan man välja till återbetalningsskyddet för att sedan slå av det igen när barnen är tillräckligt gamla, säger Tomas Carlsson till Expressen.

Om man har skyddet riskerar man att bli av med tusenlappar.

– Det är rätt mycket pengar man kan förlora som pensionär. Äldre som behåller sitt återbetalningsskydd får omkring 15-20 procent lägre tjänstepension än de som inte har skyddet, säger Tomas Carlsson till Expressen.

Enligt beräkningar som  Expressen gjort kan det ge upp till 1200 kronor mer i pension om man väljer bort återbetalningsskyddet.

 

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS