News55

Skattesänkningar för pensionärer får kritik

Artikelbild
Christina Rogestam, ordförande SPF Seniorerna
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 28 mars 2017

Regeringens förslag om att sänka skatten för drygt 1,4 miljoner svenskar över 65 har fått både ris och ros. En farhåga är att de extra hundralapparna som skattesänkningen innebär går åt till att finansiera andra höjda avgifter.    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i fredags som statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under en presskonferens presenterade förslaget om sänkt pensionärsskatt.

Förslaget innebär sänkt skatt för drygt 1,4 miljoner personer över 65 år och därmed sluts också skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare som har en inkomst på upp till 14 000 kronor.

Men förslaget har fått kritik, inte minst från Sveriges pensionärsorganisationer, skriver Expressen.

– Det var bra att man sänkte skatten men det är inte alls tillräckligt. Stefan Löfven sade en massa positiva saker om den äldre generationen och vikten av att de hade en rimlig ekonomi, då räcker ju de här 200 kronorna inte någon vart, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna, till Expressen.

Höjda hyres- och livsmedelskostnader 

En farhåga som nu får stöd i en analys av pensionärers ekonomiska situation från SPF Seniorerna är att regeringens föreslagna skattesänkning i slutändan inte kommer att lämna mycket till övers i plånboken.

– Både hyrorna och matkostnaderna går upp och till Riksbankens glädje tar inflationen fart. Det betyder prisökningar på allt som pensionärer köper också, säger Christina Rogestam.

– Under sju år har pensionerna stått stilla eller till och med varit lägre medan löntagarnas löner har ökat med 20 procent sedan 2009.

ANNONS

Och de senaste tio åren har priserna på livsmedel ökat sex procentenheter snabbare än snittpensionen efter skatt, skriver Expressen. Något annat som SPF Seniorerna länge har lyft som ett problem är att hyrestaket i bostadstillägget under tio års tid har stått stilla på 5000 kronor.

Hyrestaket matchar inte dagens hyreskostnader

– Då har knappast hyrorna stått stilla. Hyrestaket skulle behöva höjas till 7 – 8000 kronor med tanke på nivån på hyrorna idag, säger Christina Rogestam.

Christina Rogestam anser att skattesänkningen är ett bra steg på vägen för att underlätta livssituationen för Sveriges äldre men enligt henne måste långt större förändringar till innan vi är i hamn.

– Grundproblemet är att pensionssystemet inte uppfyller sitt syfte om att ge ekonomisk trygghet på äldre dagar, det måste ses över och göras om, avslutar Christina Rogestam, i Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS