News55
Detta är en sponsrad artikel

Alla älskar lax à la Ann-Louise!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 mars 2018Publicerad: 23 mars 2018

Ann-Louise Hanson är schlagervärldens matdrottning. Turnékompisarna Lill-Babs och Siw Malmkvist skrattar när Ann-Louise börjar prata mat, för då vet de att det blir långvarigt... Här ger hon sitt bästa laxtips - som alla ungar älskar!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var – som oftast – hemma i mammas kök, i Kristianstad, som allting började. För att utvecklas till en ren och skär passion.

-Vi hade det fattigt, men mamma var en mästare på att göra goda rätter av nästan ingenting, berättar Ann-Louise i sina memoarer “Kärlekens miljonär”. Snacka om att kunna koka soppa på en spik.

Men starkaste matminnet handlar om – mjölk.

-Mamma hade vänt ut och in på alla fickor i huset och till sist fått ihop pengar till en liter mjölk. Hon skickade iväg mig till mjölkaffären med en kanna, och “mjölktanten” mätte upp en liter och hällde i kannan.

-På vägen hem mötte jag en kompis från skolan, och han lovade mig tio öre om jag kunde svinga mjölkkannan ett helt varv utan att spilla ut något. Jag svingade kannan – och all mjölk rann ut! Och killen försvann med ett skratt.

Det blev vatten till maten den kvällen.

När jag åkte båt med Ann-Louise nyligen, frossade vi i matsnack – så klart! Och hennes tips för att få barnen att älska fisk lät så bra att det kommer här.

Lax i dill- och apelsingräddsås:

ANNONS

Gör såsen: sjud tre dl vispgrädde med en dl juice av pressad apelsin, rivet skal från en halv apelsin, en tärning fisk- eller grönsaksbuljong, en näve finhackad dill och  lite vitpeppar. Tillsätt lite mer dill och en klick smör när såsen tjocknat en aning. Salta lite, om det behövs.

Häll såsen över lättkokt eller grillad lax och servera med potatis (och kanske något grönt).

Smaskens, lovar svensktoppsdrottningen (50 låtar på listan, kvinnligt rekord!) – och visst vattnas det i munnen?

 

ANNONS