News55

Frankrikes helg - även på tallriken!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 14 juli 2018Publicerad: 14 juli 2018

Så här grattar vi Frankrike - i dag på nationaldagen och i morron till VM-guld i fotboll (tror jag)! Vi gör det med den mest berömda av alla franska sallader. Som passar perfekt även i den tropiska svenska sommarvärmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Frankrike går debattens vågor emellanåt höga om hur en perfekt salade nicoise ska göras. En del kräver att den innehåller potatis, andra kör med morötter, kalla haricots verts osv. Men det här är nog grundreceptet:

Gör en vinägrettsås och blanda ner fin, riven sallad – gärna flera sorter: ruccola, huvudsallad, frisé, vattenkrasse – samt ringar av färsk lök, tomater i skivor, en rejäl näve svarta oliver och – eventuellt, det här är alltså ett av tvisteämnena – lite kall kokt potatis.

Vänd försiktigt ner bitar av tonfisk från burk, salta, peppra och garnera med klyftor av kokta ägg samt sardellfiléer. Alla älskar  kanske inte sardeller, men utan den salta ingrediensen blir det helt enkelt ingen salade nicoise.

Vi åt den i dag på 14 juli med baguette, dijonsenap och rosévin och kände oss förflyttade till Rivieran. Och nu är vi laddade för VM-finalen!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS