News55

Nån som inte älskar bönor med fläsk? Så enkelt får de ett behövligt smaklyft

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 20 maj 2018Publicerad: 20 maj 2018

Utsökt middag i går. Hummer? Sjötunga? Oxfilé? Nej, nej: bruna bönor och fläsk. Riktigt käk, som Mannerström säger. Men industrins smaklösa bruna bönor måste spetsas till rejält!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den Duktige kokar förstås bönorna själv. Den Bekväme köper färdiga.

De senare smakar inte mycket. Och de allra billigaste innehåller alldeles för mycket vatten.

Själv köpte jag ICA:s. De var trista och smaklösa men fick en riktig skjuts genom tillsats av  en skvätt ättika och lite mörk sirap. För att det skulle bli aningen nyttigare bytte jag en del av sirapen mot flytande honung. Det blev riktigt bra.

Ett annat sätt att göra den här husmanskostklassikern lite bättre är att hitta ett riktigt  bra stekfläsk.  Det är inte alltid det lättaste. Salig svärmor kom då och då ner till Stockholm med “hemfläsk”, som hon kallade det. Det smakade gudomligt, går inte att beskriva. Hon hade skaffat det på nån bondgård nånstans långt ute på landet.

Har man den möjligheten ska man skatta sig lycklig. Men de flesta av oss får ju nöja oss med snabbköpens vanliga, plastade fläsk. Som ofta är helt ok.

Det får alltså duga, även om en del flott rinner ut i stekpannan. Så var det i går. Men då gjorde jag det mest förbjudna (fråga vilken hälsoprofet som helst): hällde en försvarlig slatt fräsande och bubblande stekflott över fläsk och bönor.

Och ännu en bekännelse: inte en grönsak på tallriken. (För en gångs skull).

ANNONS

Hur var det Björn Skifs sjöng: härligt, härligt men farligt, farligt….

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS