News55
Detta är en sponsrad artikel

Rödingfilé med gräddkokta grönsaker

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 mars 2017Publicerad: 26 mars 2017

De där lagom portionsstora rödingfiléerna som finns i varje fiskdisk är inte så dumma, tycker jag. Lättjobbade också. Som i kväll, pocherade i smör, citron och några droppar vin eller vermut. Därtill lite gräddkokt grönt: purjolök, broccoli och paksoi. Toppgott!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att vara mer exakt, om du vill ta rygg: Köp en rödingfilé per person. De brukar ligga på 150-200 gram och kosta några tior styck. Skär purjo, broccoli och kanske något annat grönt i bitar. Koka upp snabbt i saltat vatten. Häll av vattnet eller koka ihop det tills bara lite återstår. Häll ner 2 dl av den nya produkten syrad grädde i kastrullen. Tillsätt 2 msk riven eller finhackad smakrik ost, lite citron, en aning fiskbuljong och några centiliter vitt, torrt vin eller vermut (Martini Extra Dry eller Noilly Prat). Koka ihop till lagom konsistens. Vispa ner en äggula och lägg tillbaka grönsakerna. Koka upp i ytterligare någon minut.

Jag hade också ett par hekto rensade räkor, som jag tillsatte på slutet. Gott men inte nödvändigt. Dessutom lyxade jag till det med en lätthalstrad pilgrimsmussla. Ännu mindre nödvändigt – men ännu godare…

Koka sen upp ett par matskedar vatten med lite mer av samma vin eller vermut, en bra klick smör, salt och en citronklyfta. Lägg i fiskfiléerna med skinnet neråt. Vänd efter en minut. Lägg på ett lock, låt sjuda två minuter till och ta sen pannan av värmen. Låt stå med locket på ett litet tag. Dra skinnet av fisken (det går jättelätt) och lägg upp på varmt fat med gräddgrönsakerna och kokt mandelpotatis. Öl eller vitt vin passar utmärkt till. Jag garanterar en god middag, som man blir precis lagom mätt av!

ANNONS