News55
Detta är en sponsrad artikel

Svampfest - nu börjas det (äntligen)!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 aug. 2019Publicerad: 23 aug. 2019

Plötsligt fanns de där: citronskivling, björksopp, fingersvamp, sillkremla och en och annan kantarell. Inget slår en blandning av goda svampar!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som trubaduren, buspojken, snusfabrikanten och mykologen Bengt Sändh skrev för ett tag sen: varför denna hajp kring kantareller – när det finns så många andra läckra svampar?

Svaret är väl att alla känner igen en kantarell – men inte så mycket mer. Fast oj, vad man missar i så fall!

Rådet är: lär dig några sorter till. Kanske en eller två nya svampar om året. Då blir höstens smörstekta och gräddstuvade svampmacka så oerhört mycket godare!

Köp en svampbok. Gå ut i skogen med nån som kan lite mer. Besök en svamputställning och fråga experterna. Sen väntar underbara smakupplevelser.

Dagens skörd var alltså blandad, men ändå begränsad, jag väntar fortfarande på några av de absoluta favoriterna: Karl Johan och blodriska. Men det blev en god rätt av tagliatelle med kycklingbitar i sås av grädde, ost, curry och citron och smörbrynt svamp på toppen:

Och det här är bara början! Nu, efter en massa regn, blir det skön sensommarvärme. Tack, säger svamparna och lyfter på hatten!

ANNONS