News55
Detta är en sponsrad artikel

Alla har rätt till Internet – även på äldreboendet

Artikelbild
En äldre kvinna sitter framför en bärbar dator.
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 15 jan. 2017Publicerad: 15 jan. 2017

Du läser just nu en text publicerad på en webbsida. Sidan, med många fler texter av olika karaktär, är åtkomlig via din dator, din mobil eller din surfplatta. Men utan bredband kommer du ingenstans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förmodligen har du vid det här laget vant dig vid att kommunicera med släkt och vänner via e-post och Facebook, även om de yngsta användarna bytt socialt forum. Kanske har du ett Instagramkonto där du publicerar semesterbilderna för bekantskapskretsen att se. Säkert googlar du inte en eller två utan flera gånger om dagen. Och tänk så lätt det är att surfa runt, hitta läsvärda artiklar, lyssna till intervjuer med människor du är nyfiken på, finna ett nytt recept, kanske lösa ett korsord på skärmen i förbifarten?

      LÄS MER: Fyrverkerismällandet är bara otrevligt

Räkningar och andra bankaffärer sköts med fördel på nätet, eftersom servicen i huvudsak är avskaffad i den världen.

Vi svenskar är i synnerligen hög grad nätanvändare, långt upp i åldrarna. Vi lär oss mer och mer om hur våra datorer fungerar, vilka appar och program vi vill ha tillgång till. Den som känner sig osäker kan söka hjälp: SeniorNet är en sådan instans. Särskilda handböcker finns också.

Men skulle man nu behöva flytta från sin invanda miljö till ett äldreboende är det långt ifrån säkert att den digitala statusen kan bibehållas. För fortfarande år 2017 är det inte självklart att senåringar bör ha lika stor rätt till bredband som tonåringar. Obegripligt, men sant.

      LÄS MER: Jag är en senåring

Sven-Erik Bucht heter en socialdemokratisk minister. Han har ett ideligen återkommande svar när knepigheter på landsbygden tas upp: bara utbyggnaden av bredband blir klar är problemen borta.

Den där utbyggnaden, som är långt ifrån fullbordad, borde också omfatta våra äldreboenden, var de än ligger, vem som än driver verksamheten. Och spridningen måste snabbas på.

ANNONS

En Facebook-grupp (Internet på äldreboenden) som speciellt ägnar sig åt frågan skickade i november ut en enkät till Sveriges 290 kommuner. Bara 76 har svarat, förmodligen ett bevis för hur (o)intressant man anser detta vara. Av de som svarat anses 20 kommuner ha kommit långt, 23 har långt kvar. Ibland finns trådlöst nätverk tillgängligt i äldreboendet, men då bara för personalen, inte för de som vistas där på heltid.

      LÄS MER: Hur kommer SVT att funka som 60-plussare?

Hur länge får det fortsätta så här? I ett samhälle där medborgarna med- eller motvilligt förväntas använda sig av datorer för att sköta sina affärer och sociala kontakter i största allmänhet, ska den som byter boende inte ha chansen att fortsätta ett invant vardagsliv där internetåtkomst är A och O.

Att det är helt uppåt väggarna borde varenda svensk kommunpolitiker begripa. Och göra något åt.

ANNONS