News55

Därför tvingades Emma föda barn i en bil på väg till BB

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 28 feb. 2017Publicerad: 28 feb. 2017

Jag såg Emma Andersson i Rapport häromdagen. Det var obehagligt. Hela hon utstrålade rädsla och oro. Dottern var född, frisk och pigg, men rädslan fanns kvar flera dagar efteråt. Hennes ångest och ängslan blev så tydlig just därför. Emma blev det första offret för nedlagda BB i Sollefteå. Hon födde i en bil på väg mot Örnsköldsvik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Sveriges ekonomi går som tåget” har varit rubrikerna den senaste veckan. Är det då rimligt att BB i Sollefteå läggs ner? Vem gynnas av att ekonomin går som tåget? Vem missgynnas?

Låt mig ta ett exempel. Jag var ute på Hemnet i veckan. Ett hus i Djursholm säljs för 25 miljoner. I Vindeln hittade jag ett hus som säljs för 1,65 miljoner. Av någon obegriplig anledning kommer de här två husägarna att betala samma fastighetsskatt, eller fastighetsavgift, som det nu heter.

Detta gynnande av den förmögne gör det ännu mer obegripligt att den som köper villan för 25 miljoner dessutom kommer att få göra ränteavdrag för hela lånet. Det handlar alltså om en enorm räntesubvention som betalas med dina och mina skattepengar.

Samtidigt tvingas Emma att föda barn i en bil på väg till Örnsköldsvik! Pengarna räckte inte till henne!

Det handlar inte bara om motsättningar mellan stad och landsbygd. Norrland och Stockholm. Allt handlar om fördelning. Fördelning mellan fattiga och rika, mellan stad och landsbygd. Siffror från SCB visar att de rika blir rikare och att de som har det knapert inte hänger med.

Varför har vi ingen skatt på förmögenheter och varför skattegynnas kapitalinkomster? Politiska beslut gynnar rika människor och rika områden. Allt hänger ihop! Det gäller att ta för sig! Vi fostras bort från solidaritet, bort från ett samhälle där livets goda sprids över hela landet och till alla människor.

Jag tror att många undrar: ”Vem för min talan?” Politikerna sätter inte ner foten och korrigerar orättvisorna. Verktygen finns, men de används inte.

Förra veckan fylldes Spegelsalen på hotell Knaust i Sundsvall av människor som diskuterade ett Nexit, ett självständigt Norrland. Frågan har också dykt upp i ett antal Norrlandstidningar de senaste dagarna. Idén är kanske overklig, men missnöjet bakom ska man inte undervärdera. Känslan av maktlöshet är farlig.

ANNONS

USA visar med skrämmande tydlighet vad som kan hända när politik och medborgare inte går i takt. I USA förstod varken medier eller den politiska eliten att de flesta människorna lever utanför de stora metropolerna och att svaren finns där människorna finns. Den nonchalansen gjorde USA till ett land på väg mot inskränkt nationalism och främlingsfientlighet. Samma farliga krafter vädrar morgonluft i Europa. Kalldraget känns också hos oss.

Ekonomin går som tåget och de rika blir rikare. Allt handlar om fördelning. Rättvisa! Allt handlar om Emma Andersson som tvingades föda sitt barn i en bil på väg mot BB i Örnsköldsvik några veckor efter att BB i hennes hemstad hade stängt. Är det rimligt?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS